Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Πρόοδος» στην προστασία πυρηνικών υλικών, η απειλή όμως παραμένει

«Πρόοδος» στην προστασία πυρηνικών υλικών, η απειλή όμως παραμένει

Το όραμα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά» δεν φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά μετά τη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια που ολοκληρώνεται στην Ουάσινγκτον.

Το όραμα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά» δεν φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά μετά τη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια που ολοκληρώνεται στην Ουάσινγκτον.

Η διεθνής κοινότητα έχει «μειώσει σημαντικά» τον κίνδυνο κλοπής πυρηνικών υλικών από τρομοκράτες, η απειλή όμως «παραμένει και συνεχίζει να εξελίσσεται» δήλωσε ο Ομπάμα, οικοδεσπότης περισσότερων από 50 ηγετών και εκπροσώπων χωρών στη συνάντηση.

Μια πυρηνική τρομοκρατική επίθεση είναι σήμερα πιθανή και αν γινόταν πραγματικότητα θα «άλλαζε τον κόσμο», είπε σύμφωνα με το Reuters.

Η σύνοδος στην Ουάσινγκτον απέκτησε νέα σημασία μετά την αποκάλυψη ότι τρομοκράτες της ISIS ίσως σχεδίασαν επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Βελγίου.

Η άρνηση της Μόσχας να συμμετάσχει στην σύνοδο, λόγω της έντασης με τη Δύση που έφερε η ουκρανική κρίση, είναι ένας από τους λόγους που οι προσδοκίες ήταν εξαρχής χαμηλές.

Οι διεθνείς σύνοδοι για την πυρηνική ασφάλεια ξεκίνησαν το 2010 με πρωτοβουλία του Ομπάμα, ο οποίος είχε θέσει τότε ως στόχο να εξασφαλιστεί η προστασία όλων των πυρηνικών υλικών του κόσμου εντός τεσσάρων ετών. Νωρίτερα, το 2009, ο αμερικανός πρόεδρος είχε αναφερθεί σε μια ιστορική ομιλία του στην Πράγα στο όραμά του για «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».

Η πρόοδος όμως είναι αργή, και οι σύνοδοι είναι απίθανο να συνεχιστούν μετά τη λήξη της θητείας του Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2017.

Όπως ανέφερε ο Ομπάμα στην τελευταία σύνοδο, 102 χώρες έχουν πλέον επικυρώσει την τροπολογία για την προστασία των πυρηνικών υλικών που προστέθηκε στη διεθνή συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, κάτι που σημαίνει ότι τα μέτρα μπορούν να τεθούν σε ισχύ.

Ακόμα, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν το έργο της απομάκρυνσης του πλουτωνίου και του ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού -υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πυρηνικά όπλα- από ιαπωνικό ερευνητικό αντιδραστήρα.

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι εντελώς απίθανο να μπορούν να μετατρέψουν πυρηνικά υλικά σε πυρηνικά όπλα, θα μπορούσαν όμως να τα χρησιμοποιήσουν σε «βρόμικες βόμβες», συμβατικούς εκρηκτικούς μηχανισμούς που διασπείρουν ραδιενεργά υλικά σε κατοικημένες περιοχές.

Μέχρι σήμερα, βασική ανησυχία ήταν το ενδεχόμενο λαθρεμπορίου πυρηνικών υλικών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ή αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο οι έρευνες για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες δείχνουν ότι ακόμα και οι εγκαταστάσεις ανεπτυγμένων χωρών όπως το Βέλγιο ίσως είναι ευάλωτες σε κλοπές, σαμποτάζ ή επιθέσεις.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι η συμφωνία για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ήταν μια επιτυχία, απαιτείται όμως περισσότερη προσπάθεια για την πλήρη εφαρμογή της.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024