Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναπόδεικτη η σχέση ανάμεσα στον Ζίκα και τη μικροκεφαλία

Αναπόδεικτη η σχέση ανάμεσα στον Ζίκα και τη μικροκεφαλία

Η σχέση ανάμεσα στον ιό Ζίκα και δύο νευρολογικές παθήσεις, τη συγγενή μικροκεφαλία και το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, παραμένει αναπόδεικτη, αναμένεται όμως να επιβεβαιωθεί οριστικά τις επόμενες εβδομάδες, διευκρίνισε την Παρασκευή αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η σχέση ανάμεσα στον ιό Ζίκα και δύο νευρολογικές παθήσεις, τη συγγενή μικροκεφαλία και το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, παραμένει αναπόδεικτη, αναμένεται όμως να επιβεβαιωθεί οριστικά τις επόμενες εβδομάδες, διευκρίνισε την Παρασκευή αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η λοίμωξη από τον ιό Ζίκα, ο οποίος είναι γνωστός από τα μέσα του 20ού αιώνα και μεταδίδεται κυρίως από τα κουνούπια, θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα ήπια, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, ή εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, εξάνθημα και πονοκέφαλο.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό άλλαξε όταν ο Ζίκα πρωτοεμφανίστηκε πέρυσι στη Νότιο Αμερική, καθώς οι αρχές της Βραζιλίας τον συνέδεσαν με χιλιάδες περιστατικά μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς ανωμαλίας στην οποία τα βρέφη γεννιούνται με μικρό εγκέφαλο και νευρολογικές παθήσεις.

Από τις 4.000 περιπτώσεις μικροκεφαλίας που έχουν συνδεθεί με τον ιό στη Βραζιλία, μόνο οι 400 έχουν επιβεβαιωθεί ως πραγματικά περιστατικά της ανωμαλίας και ο ιός Ζίκα έχει βρεθεί μόνο σε 17 από αυτά τα νεογνά.

Άγνωστο παραμένει επίσης το ποσοστό των εγκύων που μεταδίδουν τον ιό στο έμβρυο, καθώς και το ποσοστό των μολυσμένων εμβρύων που θα εμφανίσουν τελικά νευρολογικές ανωμαλίες.

Η ύπαρξη αιτιακής σχέσης γίνεται πάντως όλο και πιο πιθανή έπειτα από την ανίχνευση του ιού σε αρκετά βρέφη που πέθαναν από μικροκεφαλία το τελευταίο διάστημα. Τα ευρήματα παρουσιάζονται αυτήν την εβδομάδα σε δύο μελέτες, μία στο New England Journal of Medicine και μία στο Morbidity and Mortality Weekly Report.

«Απέχουμε ακόμα μερικές εβδομάδες από τα να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει αιτιακή σχέση, ωστόσο η σχέση ανάμεσα στον Ζίκα και το [σύνδρομο] Γκιγιέν-Μπαρέ είναι εξαιρετικά πιθανή» δήλωσε την Παρασκευή η Μαρί-Πάουλε Κίνι, υψηλόβαθμη αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ είναι μια εξαιρετικά σπάνια αυτοάνοση πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περιφερικό νευρικό σύστημα και προκαλεί δυνητικά θανατηφόρο μυϊκή αδυναμία.

Όπως ανέφερε η Κίνι, από τις 15 ερευνητικές ομάδες που εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του Ζίκα, πιο κοντά στο στόχο βρίσκεται ένα εμβόλιο DNA που αναπτύσσεται από τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) και ένα εμβόλιο αδρανοποιημένου ιού της ινδικής εταιρείας Bharat Biotech.

Κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της ασθένειας είναι και η διάθεση νέων διαγνωστικών τεστ, η οποία σύμφωνα με την Κίνι αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024