Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νευρολόγοι επιχειρούν να εξηγήσουν το παράξενο περπάτημα του Πούτιν

Νευρολόγοι επιχειρούν να εξηγήσουν το παράξενο περπάτημα του Πούτιν

Εδώ και χρόνια, οι εικασίες δίνουν και παίρνουν για το παράξενο βάδισμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, με το δεξί χέρι να κρέμεται σχεδόν ακίνητο όταν περπατάει. Μια θεωρία είναι ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε υποστεί εγκεφαλικό κατά την εμβρυακή ανάπτυξή του· μια άλλη τον θέλει να υποφέρει από επιπλοκές της πολιομυελίτιδας. Όλα αυτά όμως φαίνεται πως δεν ισχύουν.

Εδώ και χρόνια, οι εικασίες δίνουν και παίρνουν για το παράξενο βάδισμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, με το δεξί χέρι να κρέμεται σχεδόν ακίνητο όταν περπατάει. Μια θεωρία είναι ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε υποστεί εγκεφαλικό κατά την εμβρυακή ανάπτυξή του· μια άλλη τον θέλει να υποφέρει από επιπλοκές της πολιομυελίτιδας.

Όλα αυτά όμως φαίνεται πως δεν ισχύουν -η πραγματική αιτία για το «κουλό» χέρι του προέδρου είναι η εκπαίδευσή του ως πράκτορας της KGB, εκτιμούν ευρωπαίοι νευρολόγοι: ο Πούτιν έχει μάθει να κρατά το δεξί χέρι όσο γίνεται πιο κοντά στη θήκη του πιστολιού του, λένε.

Η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The BMG με τίτλο «Το περπάτημα του πιστολέρο», διαπιστώνει ότι υπάρχουν κι άλλοι υψηλόβαθμοι ρώσοι αξιωματούχοι που περπατούν με τον ίδιο τρόπο. Και οι περισσότεροι από αυτούς είχαν εκπαιδευτεί στο στρατό ή την KGB, την υπηρεσία ασφαλείας της Σοβιετικής Ένωσης.

H έρευνα ξεκίνησε όταν ο Μπαστιάν Μπλόεμ, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Νέιμεχεν στην Ολλανδία, κλήθηκε από έναν συνάδελφό του να εξετάσει ένα βίντεο στο YouTube, στο οποίο ο Πούτιν περπατά κουνώντας μόνο το αριστερό χέρι.

Μια πιθανή εξήγηση θα ήταν ότι ο πρόεδρος κρατούσε το δεξί χέρι ακίνητο επειδή πονούσε στον ώμο. Κι όμως, πολυάριθμα άλλα βίντεο στο YouTube αποδείκνυαν ότι η «κουλαμάρα» παραμένει ίδια εδώ και χρόνια, και επομένως δεν οφείλεται σε πόνο.

Για τον ίδιο λόγο αποκλείστηκε ως αιτία και η νόσος του Πάρκινσον, αφού τα συμπτώματα της νόσου τείνουν να επιδεινώνονται με τον καιρό και όχι να μένουν σταθερά. Επιπλέον, άλλα βίντεο του Πούτιν μαρτυρούν ότι βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση.

Η εξήγηση ήρθε όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο της KGB. «Κυριολεκτικά λέει: όταν περπατάς, μην κουνάς το δεξί χέρι, αλλά κράτα το κοντά στη θήκη και παράμεινε έτοιμος να τραβήξεις πιστόλι» λέει ο Δρ Μπλόεμ στο LiveScience.com.

Η έρευνά του αποκάλυψε εξάλλου ακόμα τέσσερις ρώσους αξιωματούχους που περπατούν με τον ίδιο τρόπο: τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον πρώην υπουργό Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ, τον προσωπάρχη της κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ και τον στρατιωτικό Ανατόλι Σιντάροφ. Όλοι είναι δεξιόχειρες όπως ο Πούτιν και κρατούν ακίνητο το δεξί χέρι.

Όπως ο Πούτιν, ο Σεργκέι Ιβανόφ είχε υπηρετήσει στην KGB, και ακόμα δύο αξιωματούχοι είχαν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση, κατά την οποία είχαν πιθανώς διδαχθεί το κόλπο της KGB.

Μόνο ο Μεντβέντεφ δεν είχε λάβει εκπαίδευση στην KGB ή τον στρατό. Σε αυτήν την περίπτωση του, η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι πρόκειται για παράδειγμα «μίμησης του αρχηγού», με τον Μεντβέντεφ να μιμείται, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, τους τρόπους του ανωτέρου του.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Stella McCartney: H στήριξη από τον αδερφό της James και η ομοιότητά του με τον πατέρα τους

Oι οικογενειακές λήψεις από την οικογένεια McCartney στο show της Stella McCartney.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024