Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλίμα: Οι κυβερνήσεις βλέπουν την πραγματικότητα με ροζ γυαλιά

Κλίμα: Οι κυβερνήσεις βλέπουν την πραγματικότητα με ροζ γυαλιά

Ενόψει της Συνόδου για το Κλίμα που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι, πολλές κυβερνήσεις επικαλούνται επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι είναι εφικτός ο στόχος των 2 βαθμών Κελσίου για την άνοδο της θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα. Αυτό, όμως, βασίζεται σε μάλλον αυθαίρετες υποθέσεις.

Ενόψει της Συνόδου για το Κλίμα που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι, πολλές κυβερνήσεις επικαλούνται επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι είναι εφικτός ο στόχος των 2 βαθμών Κελσίου για την άνοδο της θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα.

Κι όμως, οι μελέτες που επιλέγουν να επικαλεστούν είναι οι πιο αισιόδοξες σε ένα μεγάλο εύρος εκτιμήσεων, και επιπλέον βασίζονται στην υπόθεση ότι οι προσπάθειες θα ενταθούν μετά το 2030, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

Διαβάστε επίσης:

Στην τελευταία έκθεσή της το 2013, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC) εκτιμούσε ότι, χωρίς τη λήψη μέτρων, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη το 2100 θα φτάνει έως και 4,8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

H μεταβολή αυτή θα ήταν πραγματικά δραματική, αν σκεφτεί κανείς ότι η θερμοκρασία σήμερα είναι περίπου 5 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη σε σχέση με την πιο πρόσφατη περίοδο των παγετώνων, που έληξε πριν από περίπου 12.000 χρόνια. Ήδη, η Γη είναι σήμερα περίπου 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, και το 2015 φαίνεται ότι θα αποδειχθεί το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Για να αποφύγουμε τα χειρότερα, η διεθνής κοινότητα έχει συμφωνήσει στον πολιτικό στόχο να συγκρατηθεί η άνοδος κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100. Ενόψει της Συνόδου, περίπου 170 χώρες έχουν υποβάλει εθελοντικές δεσμεύσεις για μείωση ή συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030.

Αρκετές από τις χώρες αυτές επικαλούνται δύο μελέτες που εκτιμούν ότι οι δεσμεύσεις αυτές θα περιόριζαν την άνοδο στους 2,7 βαθμούς, σχετικά κοντά στο στόχο. Για παράδειγμα, ο αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα Τον Στερν επικαλέστηκε το νούμερο των 2,7 βαθμών τον περασμένο μήνα στη Γερουσία, κάνοντας λόγο για «ισχυρή κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση». Το ίδιο ανέφερε τον περασμένο μήνα και η Κριστιάνα Φιγκέρες, επικεφαλής της Γραμματείας του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Ωστόσο ο Μπιλ Χέιρ, ερευνητής του ευρωπαϊκού οργανισμού Climate Action Tracker που προχώρησε πρώτος στην προβολή των 2,7 βαθμών, επισημαίνει στο Reuters ότι οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις είναι «μακράν ανεπαρκείς». Επιπλέον, τόνισε ότι η εκτίμηση των 2,7 βαθμών βασίζεται στην υπόθεση ότι η διεθνής κοινότητα θα προχωρήσει σε πολύ μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών από το 2030 και μέχρι το τέλος του αιώνα -κάτι που μένει να δούμε.

Εκτίμηση για άνοδο κατά 2,7 βαθμούς έκανε επίσης η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας. Όμως, τουλάχιστον δέκα άλλες ερευνητικές ομάδες, ανάμεσά τους η αμερικανική Climate Interactive, προχωρούν σε εκτιμήσεις για μεγαλύτερη άνοδο, μέχρι 3,7 βαθμούς.

Όπως επισημαίνει ο Τόμας Σπένσερ του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Γαλλία, ο βαθμός αβεβαιότητας είναι μεγάλος σε όλες τις προβολές πέρα από το έτος 2030. «Είναι σαν να προσπαθεί κανείς να προβλέψει τον νικητή του Μαραθωνίου έπειτα από τα πρώτα δέκα χιλιόμετρα» είπε.

Ανάλογη ήταν η επισήμανση του Μπγιορν Λόμποργκ, γνωστού από το βιβλίο του The Sceptical Environmentalist: «Είναι σαν να λέμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κ αλό δρόμο για να λύσει την κρίση χρέους επειδή κατέβαλε την πρώτη δόση ενός δανείου» είπε στο Reuters.

Ο Άντριου Τζόουνς της ομάδας Climate Interactive, η οποία εκτιμά ότι οι υπάρχουσες δεσμεύσεις οδηγούν σε άνοδο 3,5 βαθμών, τόνισε από την πλευρά του ότι το 94% της διαφοράς σε σχέση με πιο αισιόδοξες προβολές οφείλεται σε λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία των εκπομπών μετά το 2030.

Για παράδειγμα, η Climate Interactive αμφισβητεί την υπόσχεση της Κίνας ότι οι εκπομπές της θα αρχίσουν να μειώνονται μετά το 2030.

Κοντολογίς, το Παρίσι δεν είναι το τέλος του δρόμου για τη σωτηρία του πλανήτη, αλλά μόνο η αρχή σε μια προσπάθεια που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του αιώνα.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024