Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε κίνδυνο εξαφάνισης τα μισά είδη δέντρων του Αμαζονίου

Σε κίνδυνο εξαφάνισης τα μισά είδη δέντρων του Αμαζονίου

Το μεγαλύτερο και πλουσιότερο τροπικό δάσος του κόσμου, το οποίο τροφοδοτεί τον πλανήτη με οξυγόνο και μετριάζει την κλιματική αλλαγή, κινδυνεύει να χάσει περισσότερα από τα μισά είδη δέντρων, προειδοποιεί μεγάλη διεθνής μελέτη.

Το μεγαλύτερο και πλουσιότερο τροπικό δάσος του κόσμου, το οποίο τροφοδοτεί τον πλανήτη με οξυγόνο και μετριάζει την κλιματική αλλαγή, κινδυνεύει να χάσει περισσότερα από τα μισά είδη δέντρων, προειδοποιεί μεγάλη διεθνής μελέτη.

Από τα 15.000 και πλέον είδη δέντρων της Αμαζονίας, το 36 έως 57 τοις εκατό είναι πιθανό να πληρούν ήδη τα κριτήρια των απειλούμενων ειδών, όπως αυτά καθορίζονται από την επίσημη Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Οργάνωσης Διατήρησης της Φύσης (IUCN).

Το θετικό όμως είναι ότι τα περισσότερα από τα απειλούμενα είδη είναι δυνατό να προστατευτούν εφόσον υπάρξει καλύτερη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων εκτάσεων όπου ζουν αυτόχθονες πληθυσμοί.

Το υγρό τροπικό δάσος άρχισε να συρρικνώνεται τη δεκαετία του 1950, για χάρη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της ανάπτυξης, και μέχρι σήμερα έχει χάσει το 15% της αρχικής του έκτασης. Μέχρι το 2050, το ποσοστό θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο 40%, προειδοποιούν 158 ερευνητές από 21 χώρες στη διαδικτυακή έκδοση του Science.

Τα καλά νέα είναι ότι ο ρυθμός αποδάσωσης έχει περιοριστεί σήμερα γύρω στα 9,8 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα το χρόνο, από τα 30 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα πριν από 15 χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε δεδομένα για την κατάσταση του δάσους με χάρτες αποψίλωσης και προβλέψεις για την αποδάσωση στο μέλλον. Το δείγμα της μελέτης κάλυψε έκταση 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Βραζιλία, το Περού, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ, τη Βολιβία, τη Γουινέα, το Σουρινάμ και τη Γαλλική Γουιάνα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι τάσεις που καταγράφονται σήμερα στον Αμαζόνιο ισχύουν σε ολόκληρη την τροπική ζώνη. Και αυτό σημαίνει ότι «τα περισσότερα» από τα 40.000 είδη τροπικών δέντρων είναι πιθανό να πληρούν είδη τα κριτήρια των απειλούμενων ειδών.

Εκτός του ότι παράγει οξυγόνο και απορροφά από την ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα, που είναι το σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου, το υγρό τροπικό δάσος του Αμαζονίου προσφέρει και μεγάλα οικονομικά οφέλη, τα οποία όμως κινδυνεύουν να χαθούν.

Ήδη, τα δέντρα που δίνουν το μαόνι, ένα περιζήτητο είδος ξύλου, θεωρούνται «εμπορικά εξαφανισμένα» στον Αμαζόνιο.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Προηγούμενη εκδοχή αυτού του κειμένου ανέφερε εσφαλμένα ότι ο ρυθμός αποδάσωσης μειώθηκε από τα 30 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα πριν από 15 χρόνια στα 9,8 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα σήμερα. Οι πραγματικοί αριθμοί είναι 30.000 τετραγωνικά χιλιόμετρακα 9.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα αντίστοιχα.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024