Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γεύση από ελληνική καινοτομία πήρε ο Ολάντ

Γεύση από ελληνική καινοτομία πήρε ο Ολάντ

Τους Ελληνικούς Συνεργατικούς Σχηματισμούς Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (si-Cluster), Ψυχαγωγικών & Δημιουργικών Τεχνολογιών & Εφαρμογών (gi-cluster) και Μικροηλεκτρονικής (mi-cluster) που διαχειρίζεται το Corallia στο Μαρούσι επισκέφθηκε την Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Τους Ελληνικούς Συνεργατικούς Σχηματισμούς Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (si-Cluster), Ψυχαγωγικών & Δημιουργικών Τεχνολογιών & Εφαρμογών (gi-cluster) και Μικροηλεκτρονικής (mi-cluster) που διαχειρίζεται το Corallia στο Μαρούσι επισκέφθηκε την Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος είδε τα προϊόντα και συνομίλησε με στελέχη ελληνικών τεχνολογικών εταιριών των τριών cluster, όπως Citygame, TourismApps, Accusonus, Micrel και Theon Sensors, καθώς και με ιδρυτές από startups της κοινής πρωτοβουλίας του Corallia και της Eurobank «EGG», όπως τα HermesV και isMOOD.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Ολάντ υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίδας υπουργού Παιδείας, κυρίας Ναζάτ Μπαλό Μπανκασέ και του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, αρμόδιου για την Έρευνα & την Τεχνολογία, κ. Κώστα Φωτάκη με αντικείμενο την διμερή συνεργασία των δύο χωών στο διάστημα.

Επίσης, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia και του γαλλικού cluster Minalogic, με αντικείμενο την συνεργασία στην Μικροηλεκτρονική.

Στην σύντομη ομιλία του, η οποία δόθηκε στα Γαλλικά, ο κ. Ολάντ πογράμμισε ότι οι συμφωνίες είναι εξαιρετικές τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Γαλλία, τονίζοντας ότι τα πεδία συμπράξεων δεν αφορούν μόνο τον πολιτισμό και την βιομηχανία, αλλά και την έρευνα και ανάπτυξη.

Ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι οι δύο συμφωνίες ενισχύουν την φιλία μεταξύ των δύο χωρών και συμπλήρωσε ότι μπορούν δημιουργήσουν πεδίο συνεργασία μεταξύ των νέων Ελλάδας και Γαλλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελληνική νεολαία ως μία τεράστια πηγή δημιουργικότητας και τόνισε την ανάγκη τα cluster να ανοιχτούν σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στις δορυφορικές τεχνολογίες, οι όποιες, όπως τόνισε, υπόσχονται πολλά για την ανάπτυξη της χώρας.

Νωρίτερα, στην ομιλία του ο γενικός διευθυντής του Corallia, κ. Βασίλης Μακιός σημείωσε ότι οι νέοι επιχειρηματίες των τριών cluster δημιουργούν μία νέα Ελλάδα, ενώ συμπλήρωσε ότι η Γαλλία αποτέλεσε μοντέλο αναφοράς της δημιουργίας του Corallia κατά το πρότυπο της ζώνης καινοτομίας Sophia Antipolis, η οποία, όπως είπε, «μας υποστήριξε και τους υποστηρίζουμε».

Ο ομότιμος καθηγητής έκανε αναδρομή στο παρελθόν του Corallia, το οποίο διατηρεί στενή συνεργασία με τεχνολογικούς φορείς της Γαλλίας, που έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, όπως η διαστημική κοιλάδα της Τουλούζης, το Camp Digital στο Παρίσι και σήμερα η συνεργαςία με την Minalogic.

Ο κ. Μακιός σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί ενεργά με την Γαλλία στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι όποιος θέλει, μπορεί («vouloir c’est pouvoir» είπε χαρακτηριστικά).

Ο κ. Μακιός κάλεσε τη Γαλλία να υποστηρίξει το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα για κοινά σχέδια κι επενδύσεις, ζητώντας από γαλλικές εταιρίες να δημιουργήσουν design centers στη χώρα μας για την ανάσχεση του φαινομένου της διαρροής εγκεφάλων. Μάλιστα, τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν αλληλοσυμπληρωματικότητα στον πολιτισμό και τις επιστήμες.

Ο κ. Ολάντ συνοδευόταν από πολυμελή γαλλική αποστολή, ενώ μαζί του ήρθε στο Corallia και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, κ. Μισέλ Σαπέν. Από ελληνικής πλευράς το «παρών» έδωσαν η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, κυρία Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Οικονομίας, κ. Αλέξης Χαρίτσης και ο γενικός γραμματέας ιδιωτικών & στρατηγικών επενδύσεων, κ. Λόης Λαμπριανίδης.

Τα τρία καινοτόμα cluster αποτελούν καρπό του συνδυασμού δυνάμεων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και λειτουργούν με φορέα αρωγής την Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia, που αποτελεί Μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», τελώντας υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Το si-Cluster αποτελείται από το Corallia, τη Βιομηχανική Ένωση (ΕΒΙΔΙΤΕ) και βιομηχανικά μέλη, ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκούς φορείς, με στόχο την δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος διαστημικών τεχνολογιών & εφαρμογών στην Ελλάδα.

Το gi-Cluster συστάθηκε στις αρχές του 2012 έχοντας ως αποστολή του τη δημιουργία ενός παγκοσμίου κλάσης, πλήρως λειτουργικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος καινοτομίας, που στοχεύει στην παραγωγή νέων τεχνολογιών και ανταγωνιστικών προϊόντων σε όλους τους τομείς των Τεχνολογιών Παιγνίων & Δημιουργικού Περιεχομένου.
Σχετικά με το mi-Cluster

To mi-Cluster, που είναι και το πρώτο επιχειρηματικό cluster καινοτομίας στην Ελλάδα, έχει ως άξονα την μικροηλεκτρονική, έχει καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό και έχει δώσει μερικές από τις πλέον καινοτόμες εταιρίες.

Και τα τρία cluster έχουν συνεργασία με τη Γαλλία. Τις επόμενες ημέρες, το gi-Cluster μεταβαίνει στην του πρώτη οργανωμένη B2B επί Γαλλικού εδάφους, με στόχο τη σύναψη εμπορικών και ερευνητικών συνεργασιών. Ειδικότερα, θα συμμετάσχει στη διεθνή έκθεση «Game Connection Europe 2015», με περίπτερα των εταιριών Internet Q, Lazyland και Paspartu και του Corallia.

Παράλληλα, στις 30 Οκτωβρίου πραγματοποιείται το πρώτο B2B networking event μεταξύ του gi-Cluster και του Cap Digital, που αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο cluster ψηφιακού περιεχομένου και υπηρεσιών στην Ευρώπη, με σκοπό την ενίσχυση των Ελληνογαλλικών εμπορικών σχέσεων. Μάλιστα, θα εκεί θα ανακοινωθεί η έναρξη του Προγράμματος «gi-Cluster Ambassador» στο πλαίσιο του οποίου θα ενταχθούν και πρόσθετες δράσεις και πρωτοβουλίες για τη σύνδεση των δύο χωρών στον τομέα της δημιουργικής οικονομίας.

Είχε προηγηθεί στις αρχές Οκτωβρίου επιχειρηματική αποστολή του si-cluster στην Τουλούζη, έδρα της Γαλλικής διαστημικής βιομηχανίας και του 50% της Ευρωπαϊκής δραστηριότητας στο Διάστημα, που ήταν και η πολυπληθέστερη και πλέον αποτελεσματική μέχρι σήμερα εκδήλωση δικτύωσης Γαλλικών και Ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων, με αντικείμενο τις Διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές.

Μάλιστα, η Ελληνική αποστολή έφθασε τα 50 άτομα, με στελέχη καινοτόμων κι εξωστρεφών εταιριών τεχνολογικών εταιριών της χώρας μας. Είναι ενδεικτικό ότι από Γαλλικής πλευράς μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι Airbus Defence and Space, Airbus Safran Launchers, ACRI, Air Liquide, Atos, AT2D, ATMEL, CLS, Noveltis, Sodern, Telespazio, Thales Alenia Space και Trad. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 130 διμερείς συναντήσεις με αντικείμενο την συνεργασία και τον σχηματισμό κοινοπραξιών για την υλοποίηση νέων διαστημικών έργων.

Αχιλλέας Χεκίμογλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024