Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα κοράλλια «πεθαίνουν πασαλειμμένα με αντηλιακό»

Τα κοράλλια «πεθαίνουν πασαλειμμένα με αντηλιακό»

Οι χιλιάδες τόνοι αντηλιακών προϊόντων που καταλήγουν κάθε χρόνο σε κοραλλιογενείς υφάλους σκοτώνουν τα κοράλλια και δεν αποκλείεται να ευθύνονται, τουλάχιστον εν μέρει, για την παρακμή των πιο παραγωγικών συστημάτων στους ωκεανούς.

Οι χιλιάδες τόνοι αντηλιακών προϊόντων που καταλήγουν κάθε χρόνο σε κοραλλιογενείς υφάλους σκοτώνουν τα κοράλλια και δεν αποκλείεται να ευθύνονται, τουλάχιστον εν μέρει, για την παρακμή των πιο παραγωγικών συστημάτων στους ωκεανούς.

Η οξυβενζόνη, ένα χημικό που απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία και χρησιμοποιείται σε 3.500 μάρκες αντηλιακών σε όλο τον κόσμο, απαντάται σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε τουριστικές περιοχές της Χαβάης και της Καραϊβικής με κοραλλιογενείς υφάλους, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Archives of Environmental Contamination and Toxicology.

Διαβάστε επίσης:

Οι ερευνητές συνέλεξαν προνύμφες κοραλλιών και ενήλικους πολύποδες και τους μετέφεραν στο εργαστήριο για τοξικολογικές δοκιμές. Τα πειράματα έδειξαν ότι η οξυβενζόνη προκαλεί βλάβες στο DNA και διαταράσσει το ορμονικό σύστημα με αποτέλεσμα οι προνύμφες θα παγιδεύονται μέσα στον ίδιο τον εξωσκελετό τους και να πεθαίνουν.

Ακόμα και τα ενήλικα κοράλλια είναι ευάλωτα, καθώς η οξυβενζόνη βρέθηκε να προκαλεί αποχρωματισμό -αυτό συμβαίνει όταν πεθαίνουν τα συμβιωτικά μονοκύτταρα φύκη που φιλοξενούνται μέσα στα κοράλλια, στερώντας έτσι από τους πολύποδες μια βασική πηγή τροφής.

Οι βλάβες ήταν εμφανείς ακόμα και στην ακραία χαμηλή συγκέντρωση των 62 μερών ανά τρισεκατομμύριο, η οποία αντιστοιχεί σε μια σταγόνα οξυβενζόνης διαλυμένης σε 6,5 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Στη Χαβάη και την Καραϊβική, αποκάλυψαν οι δειγματοληψίες, η συγκέντρωση οξυβενζόνης ήταν 12 φορές μεγαλύτερη.

Περίπου 6 με 14 χιλιάδες τόνοι αντηλιακών προϊόντων εκτιμάται ότι καταλήγουν σε κοραλλιογενείς υφάλους κάθε χρόνο.

«Στην Καραϊβική έχουν χαθεί τουλάχιστον το 80% των κοραλλιογενών υφάλων» επισημαίνει ο Κρεγκ Ντάουνς του μη κερδοσκοπικού επιστημονικού οργανισμού Haereticus Environmental Laboratory στη Βιρτζίνια, επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές ζητούν τώρα τον περιορισμό της χρήσης αντηλιακών σε ευαίσθητες περιοχές, και συνιστούν μάλιστα στους δύτες να προτιμούν ολόσωμες στολές για την προστασία τους και να αποφεύγουν τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

Η οξυβενζόνη έχει κατηγορηθεί για ορμονικές και κυτταρικές αλλαγές και στον άνθρωπο, ωστόσο όπως επισημαίνει το Reuters η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας δηλώνει ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν επικινδυνότητας. Επισημαίνει επίσης ότι η οξυβενζόνη είναι μια από τις λίγες ουσίες που μπλοκάρουν τόσο την ακτινοβολία UVB όσο και την UVA.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024