Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στο κόσμο θα έχει διάμετρο 500 μέτρα

Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στο κόσμο θα έχει διάμετρο 500 μέτρα

Τον Σεπτέμβριο του 2016 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, ένα επιβλητικό «πιάτο» με διάμετρο 500 μέτρων που θα έχει το μέγεθος 30 γηπέδων ποδοσφαίρου. Το F.A.S.T., που βρίσκεται στην επαρχία Γκουιτζού της Κίνας, θα χρησιμοποιηθεί για την έρευνα μεγάλων τμημάτων του διαστήματος, αλλά και την αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου συναρμολογείται αυτή τη στιγμή σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα της Κίνας.

Το σφαιρικό τηλεσκόπιο F.A.S.T. (αρκτικόλεξο του Five-hundred-meters Aperture Spherical Radio-Τelescope),που βρίσκεται στην επαρχία Γκουιτζού ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Μάρτιο του 2011 στην Πίνγκτανγκ, μια κοιλάδα σε σχήμα μπολ,που ευνοεί την λήψη ραδιο-σημάτων από το σύμπαν λόγω φυσικής κατασκευής αλλά και του ότι είναι απομακρυσμένη από τα γήινα ραδιοκύματα που προκαλούν παρεμβολές.

Ο σκελετός του ραδιοτηλεσκοπίου είναι έτοιμος και πλέον άρχισαν να συναρμολογούνται τα πάνελπου θα το απαρτίζουν.

Για το λόγο αυτό κινέζοι εργάτες θα τοποθετήσουν τα 4.600 ισόπλευρα τρίγωνα πάνελ [που το καθένα έχει μήκος πλευράς 11 μέτρα] τα οποία θα ολοκληρώσουν το «παζλ».

Όταν το μεγαλεπήβολο έργο θα έχει ολοκληρωθεί, το καλοκαίρι του 2016, το F.A.S.T. θα είναι ένα μεγάλο «πιάτο» που θα έχει το μέγεθος 30 γηπέδων ποδοσφαίρου.

Η δε διάμετρος του θα φτάνει τα 500 μέτρα, γεγονός που θα το καθιστά αυτομάτως ως το μεγαλύτερο σε όλη την υφήλιο, παίρνοντας την πρωτιά απ’ το τηλεσκόπιο Αρεσίμπο που βρίσκεται στο Πουέρτο Ρίκο, που έχει διάμετρο 300 μέτρα.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος του τηλεσκοπίου, το F.A.S.T. θα είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στη Δυτική Ευρώπη, στο Έφελσμπεργκ της Γερμανίας, που ήταν και το μεγαλύτερο πλήρως στρεφόμενο ραδιοτηλεσκόπιο σε όλο τον κόσμο επί 30 χρόνια, μέχρι τη λειτουργία του τηλεσκοπίου του Γκριν Μπανκ των ΗΠΑ το 2000.

Καθώς και επτά φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο στρεφόμενο ραδιοτηλεσκόπιο «Lovell» των 76μ. στο Αστεροσκοπείο Τζόντρελ Μπανκ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, το τηλεσκόπιο θα τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2016 με το Πεκίνο να έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του.

Κι όπως δηλώνει και το όνομα του θα είναι τόσο γρήγορο, όσο και υπερευαίσθητο, δηλαδή θα μπορεί να πιάνει μέχρι και τους «ψιθύρους» του διαστήματος.

Θα χρησιμοποιηθεί λοιπόν για την σχολαστική έρευνα μεγάλων τμημάτων του σύμπαντος.

«Έχοντας ένα τόσο ευαίσθητο ραδιοτηλεσκόπιο, μπορούμε να παρακολουθήσουμε μέχρι και τα πιο αδύναμα και πιο μακρινά ραδιοφωνικά σήματα. Αυτό θα μας βοηθήσει στην αναζήτηση ζωής έξω από το γαλαξία μας και στηνδιερεύνηση της προέλευσης του σύμπαντός μας», τονίζει ο Γου Σιάνγκπινγκ, γενικός διευθυντής της Κινεζικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη και το παράδειγμα του Αρεσίμπο, δεν είναι δα και το πιο εύκολο έργο να καταγράψεις μηνύματα εξωγήινης ζωής καθώς μέχρι και το Ινστιτούτο SETI μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να λάβει σήματα ζωής από έναν άλλον γαλαξία.

Όμως οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι πως ίσως αυτή τη φορά σταθούμε πιο τυχεροί, καθώς, όσον αφορά στα ραδιοτηλεσκόπια… το μέγεθος όντως μετράει και το F.A.S.T. ενδέχεται τελικά να κάνει τη διαφορά.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024