Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βραβείο Νόμπελ Ig για το νόμο της παγκόσμιας ούρησης

Βραβείο Νόμπελ Ig για το νόμο της παγκόσμιας ούρησης

Σε μια πανηγυρική τελετή που αναστατώνει κάθε χρόνο το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η απονομή των βραβείων Νόμπελ Ig το βράδυ της Πέμπτης τίμησε και φέτος τις επιστημονικές μελέτες που «πρώτα σε κάνουν να γελάσεις και μετά να σκεφτείς». To in.gr είναι περήφανο που κάλυψε έστω και κάποιες από τις σπουδαίες αυτές έρευνες.

Σε μια πανηγυρική τελετή που αναστατώνει κάθε χρόνο το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η απονομή των βραβείων Νόμπελ Ig το βράδυ της Πέμπτης τίμησε και φέτος τις επιστημονικές μελέτες που «πρώτα σε κάνουν να γελάσεις και μετά να σκεφτείς».

Εκατοντάδες επιστήμονες, ανάμεσά τους και αρκετοί νομπελίστες, εμφανίζονται κάθε χρόνο για τη μεγάλη, χιουμοριστική εκδήλωση, την οποία οργανώνει η φοιτητική ομάδα του περιοδικού Annals of Improbable Research (Χρονικά της Απίθανης Έρευνας).

To in.gr είναι περήφανο που κάλυψε έστω και κάποιες από τις σπουδαίες μελέτες που βραβεύονται φέτος:

Φυσική:
«Για τη δοκιμή της βιολογικής αρχής σύμφωνα με την οποία όλα τα θηλαστικά χρειάζονται περίπου 21 δευτερόλεπτα για να αδειάσουν την ουροδόχο κύστη τους (συν ή πλην 13 δευτερόλεπτα)» Παραπομπή.

Χημεία: «Για την εφεύρεση μιας συνταγής που εν μέρει ξε-βράζει τα βραστά αβγά» Παραπομπή.

Λογοτεχνία: «Για την ανακάλυψη ότι η λέξη «εε;» (ή το ισοδύναμό της) δείχνει να υπάρχει σε όλες τις ανθρώπινες γλώσσες -και για την παραδοχή ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς το γιατί» Παραπομπή.

Διαγνωστική: «Για τη διαπίστωση ότι η οξεία σκωληκοειδίτιδα μπορεί να διαγνωστεί με ακρίβεια με βάση τον εμφανή πόνο όταν ο ασθενής περνά με αυτοκίνητο πάνω από σαμαράκια» Παραπομπή.

Μάνατζμεντ: «Για την ανακάλυψη ότι πολλοί ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου ανέπτυξαν κατά την παιδική ηλικία μια έλξη προς την ανάληψη ρίσκων επειδή είχαν την εμπειρία φυσικών καταστροφών (όπως σεισμούς, τσουνάμι, ηφαιστειακών εκρήξεων και πυρκαγιών) οι οποίες -για αυτούς- δεν είχαν σοβαρές προσωπικές επιπτώσεις)» Παραπομπή.

Οικονομικών: Απονέμεται στην Μητροπολιτική Αστυνομία της Μπανγκόκ «για την προσφορά της να πληρώνει περισσότερα μετρητά στους αστυνομικούς αν οι αστυνομικοί αρνηθούν τις δωροδοκίες». Παραπομπή: Πολυάριθμα ρεπορτάζ.

Ιατρική: «Για πειράματα μελέτης του βιοϊατρικού οφέλους ή των βιοϊατρικών συνεπειών του έντονου φιλιού (και άλλων στενών διαπροσωπικών δραστηριοτήτων)». Παραπομπή: το βραβείο απονέμεται σε δύο ομάδες και για μια πληθώρα δημοσιεύσεων, όπως «Μείωση των δερματικών αλλεργικών αντιδράσεων μέσω της σεξουαλικής επαφής σε αλλεργικούς ασθενείς».

Μαθηματικά: «Για την απόπειρα χρήσης μαθηματικών τεχνικών προκειμένου να προσδιοριστεί το κατά πόσο και το πώς ο Μουλάι Ισμαήλ ο Αιμοδιψής, Αυτοκράτορας του Μαρόκου, κατάφερε, στα χρόνια από το 1697 έως το 1727, να αποκτήσει 888 τέκνα» Παραπομπή.

Βιολογία: «Για την παρατήρηση ότι, όταν συνδέεις ένα ξύλο στο πίσω μέρος ενός κοτόπουλου, το κοτόπουλο περπατά με τρόπο παρόμοιο με αυτόν με τον οποίο πιστεύεται ότι περπατούσαν οι δεινόσαυροι» Παραπομπή.

Φυσιολογία και Εντομολογία: Απονέμεται σε δύο συνεργάτες, ένας εκ των οποίων «έβαλε μέλισσες να τον τσιμπήσουν επανειλημμένα σε 24 διαφορετικές περιοχές του σώματος, προκειμένου να μάθει σε ποιες είναι λιγότερο επώδυνο (το τριχωτό της κεφαλής, η άκρη του μεσαίου δακτύλου του ποδιού και ο άνω βραχίονας) και σε ποιες είναι πιο επώδυνο (το ρουθούνι, το άνω χείλος και το πέος)» Παραπομπή.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024