Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Και μια καλή είδηση για τα δάση του πλανήτη

Και μια καλή είδηση για τα δάση του πλανήτη

Με τον ανθρώπινο πληθυσμό να αυξάνεται, τα δάση της Γης συνεχίζουν να συρρικνώνονται. Όμως τα τελευταία 25 χρόνια ο ρυθμός αποψίλωσης έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, διαπιστώνει μια αναπάντεχα ευχάριστη έκθεση του ΟΗΕ.

Με τον ανθρώπινο πληθυσμό να αυξάνεται, τα δάση της Γης συνεχίζουν να συρρικνώνονται. Όμως τα τελευταία 25 χρόνια ο ρυθμός αποψίλωσης έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, διαπιστώνει μια αναπάντεχα ευχάριστη έκθεση του ΟΗΕ.

Σε όλο τον κόσμο, η διαχείριση των δασών βελτιώνεται και όλο και μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις χαρακτηρίζονται προστατευόμενες περιοχές, δείχνει η Παγκόσμια Εκτίμηση Δασικών Πόρων, η οποία εκδίδεται κάθε πέντε χρόνια από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Παρά τη βελτίωση, όμως, ο πλανήτης έχασε 1,29 δισεκατομμύρια στρέμματα δάσους από το 1990 έως σήμερα.

«Παρότι η έκταση των δασών συνεχίζει να ελαττώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο […] ο ρυθμός καθαρής απώλειας έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 50%» αναφέρει η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Δασοκομία στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.

«Η κατεύθυνση της αλλαγής είναι θετική, με πολλά εντυπωσιακά παραδείγματα προόδου σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Αυτή η θετική τάση πρέπει παρόλα αυτά να ενισχυθεί, ειδικά στις χώρες που υπολείπονται».

Εκτός του ότι προσφέρουν οξυγόνο, πρώτες ύλες και καύσιμα, τα δάση απορροφούν από την ατμόσφαιρα το διοξείδιο του άνθρακα, το κυριότερο από τα αέρια του θερμοκηπίου. Το φρενάρισμα στην αποδάσωσης είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μια νέα διεθνής συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το Δεκέμβριο στην κρίσιμη Σύνοδο του Παρισιού.

Διαβάστε επίσης:

Το 1990, αναφέρει η τελευταία έκθεση, δάση συνολικής έκτασης 41,28 δισεκατομμυρίων στρεμμάτων κάλυπταν το 31,6% της παγκόσμιας χερσαίας επιφάνειας. Μέχρι το 2015 το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 30,6%, με απώλειας που φτάνουν τα 1,29 δισ. στρέμματα.

Λίγες μέρες πριν δημοσιοποιηθεί η έκθεση του FAO, μελέτη στο κορυφαίο περιοδικό Science εκτιμούσε ότι ο άνθρωπος έχει μειώσει περίπου στο μισό τα έξι τρισεκατομμύρια δέντρα που κάλυπταν κάποτε τον πλανήτη.

Διαβάστε επίσης:

Η έκθεση του FAO αναγνωρίζει ότι οι δασικές εκτάσεις θα συνεχίσουν να μειώνονται, καθώς ο διογκούμενος παγκόσμιος πληθυσμός χρειάζεται όλο και μεγαλύτερες καλλιεργητικές εκτάσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας καταγράφεται στους τροπικούς, ειδικά στη Νότιο Αμερική και την Αφρική, ακόμα κι εκεί όμως ο ρυθμός της καταστροφής «έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία».

Παρόλα αυτά, ο καθαρός ρυθμός απώλειας σε παγκόσμιο επίπεδο -ο οποίος λαμβάνει υπόψη τη φύτευση δασών- επιβραδύνθηκε από το 0,18% το 1990 στο 0,08% το 2015.’

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι από το 1990 έως σήμερα τα αναδασωμένα και τεχνητά δάση επεκτάθηκαν κατά περισσότερο από 1,1 δισ. στρέμματα και αντιστοιχούν πλέον στο 7% της συνολικής δασοκάλυψης του πλανήτη.

«Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για δασικά προϊόντα και περιβαλλοντικές υπηρεσίες, η έκταση των τεχνητών δασών είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια».

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024