Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόζλι: Τι συμβαίνει όταν μια πολική αρκούδα διασταυρώνεται με καφέ

Πόζλι: Τι συμβαίνει όταν μια πολική αρκούδα διασταυρώνεται με καφέ

Πολικές αρκούδες με διευρυμένα ερωτικά γούστα ζευγαρώνουν περιστασιακά με καφέ αρκούδες γκρίζλι στην Αρκτική, και οι επιστήμονες δεν έχουν καν βρει επίσημο όνομα για τους παράξενους, υβριδικούς απογόνους.

Πολικές αρκούδες με διευρυμένα ερωτικά γούστα ζευγαρώνουν περιστασιακά με καφέ αρκούδες γκρίζλι στην Αρκτική, και οι επιστήμονες δεν έχουν καν βρει επίσημο όνομα για τους παράξενους, υβριδικούς απογόνους.

Η διασταύρωση πολικών αρκούδων με αρκούδες γκρίζλι, οι οποίες είναι υποείδος της καφέ αρκούδας που ζει και στην Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε το 2006, όταν πραγματοποιήθηκαν γενετικές αναλύσεις σε ένα ασυνήθιστο ζώο που σκοτώθηκε από κυνηγό στο Μπανκς Άιλαντ του αρκτικού Καναδά.


Το υβρίδιο που σκοτώθηκε το 2006 στον Καναδά είχε πατέρα γκρίζλι και μητέρα πολική αρκούδα (AP)

Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί στη φύση τουλάχιστον μία φορά, όταν ένας κυνηγός στο καναδικό νησί της Βικτόρια σκότωσε ένα παράξενο ζώο και το υπέβαλε σε τεστ DNA. Μερικά χρόνια νωρίτερα, το το 2004, τέσσερα υβριδικά αρκουδάκια γεννήθηκαν στο ζωολογικό κήπο του Όσναμπρικ στη Γερμανία.

Στα χρόνια που πέρασαν έχουν προταθεί αρκετές ονομασίες για τα υβρίδια, όπως pizzly και grolar. Πρόκειται για παιχνίδια με τις λέξεις polar (πολική) και grizzly (γκρίζλι), τα οποία δύσκολα μεταφράζονται στα ελληνικά. Μια ελεύθερη απόδοση θα μπορούσε να είναι το «πόζλι», συνδυασμός του «πολική» και του «γκρίζλι».

Το 2010, μελέτη στο περιοδικό Nature προειδοποιούσε ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά είδη του βορρά και του νότου και να αυξήσει τα περιστατικά υβριδισμού.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Climate Change καταλήγει τώρα σε διαφορετική, πιο αισιόδοξη εκτίμηση. Χρησιμοποιώντας μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος για να υπολογίσουν τη μετακίνηση ειδών, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι μόνο το 6% των σπονδυλωτών ζώων θα ερχόταν σε επαφή με συγγενικά είδη μέχρι το τέλος του αιώνα.

Και αυτό σημαίνει ότι οι αρκούδες «πόζλι» πιθανότατα θα παραμείνουν εξαιρετικά σπάνιες στη φύση.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024