Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα δύο μεγάλα νεκροταφεία ελεφάντων της Αφρικής

Τα δύο μεγάλα νεκροταφεία ελεφάντων της Αφρικής

Γενετικές αναλύσεις σε κατασχεμένους χαυλιόδοντες αποκαλύπτουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελεφαντόδοντου που διακινείται παράνομα προέρχεται από μόλις δύο περιοχές της Αφρικής, οι οποίες μετατρέπονται τα τελευταία χρόνια σε απέραντα νεκροταφεία παχυδέρμων.

Γενετικές αναλύσεις σε κατασχεμένους χαυλιόδοντες αποκαλύπτουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελεφαντόδοντου που διακινείται παράνομα προέρχεται από μόλις δύο περιοχές της Αφρικής, οι οποίες μετατρέπονται τα τελευταία χρόνια σε απέραντα νεκροταφεία παχυδέρμων.

Τα τελευταία χρόνια οι αφρικανικοί ελέφαντες βρίσκονται σε κρίση, καθώς οι λαθροθήρες σκοτώνουν κάθε χρόνο γύρω στο 10% του συνολικού πληθυσμού των 500.000 ατόμων. Σε όλη την έκταση της Αφρικής, το 75% των πληθυσμών συρρικνώνονται αντί να μεγαλώνουν.

Διαβάστε επίσης:

Παρά τη διεθνή απαγόρευση στο εμπόριο ελεφαντόδοντου, η ζήτηση είναι μεγάλη στις αγορές της Ασίας, κύριο προορισμό του παράνομου εμπορεύματος.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το δραματικό πρόβλημα, ο βιολόγος Σάμιουελ Ουάσερ του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον συνεργάστηκε με την Interpol για να πραγματοποιήσει γενετικές εξετάσεις σε 28 μεγάλα φορτία αφρικανικού ελεφαντόδοντου που είχαν κατασχεθεί το διάστημα 1996-2014.

Το DNA των δειγμάτων συγκρίθηκε με τη γενετική υπογραφή κάθε επιμέρους πληθυσμού αφρικανικών ελεφάντων, η οποία είχε νωρίτερα προσδιοριστεί με γενετικές εξετάσεις σε δείγματα κοπριάς και τριχών από άγρια ζώα.

Η ανάλυση έδειξε μια μεγάλη αλλαγή στους δρόμους των λαθροθήρων, αναφέρει η ομάδα του ερευνητή στο κορυφαίο περιοδικό Science. Μέχρι το 2006, οι κύριες πηγές ελεφαντόδοντου ήταν η Ζάμπια και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Μετά το 2006 οι περιοχές αυτές εγκαταλείφθηκαν από τους λαθροθήρες, καθώς οι ελέφαντες εξαφανίστηκαν από τις ανατολικές περιοχές της ΛΔ Κονγκό και η Ζάμπια άρχισε να δέχεται διεθνείς πιέσεις για την προστασία των ελεφάντων.

Από το 2006 μέχρι το 2014, σχεδόν όλο το κατασχεμένο ελεφαντόδοντο προερχόταν από δύο περιοχές: τη σαβάνα της νοτιοανατολικής Τανζανίας και της βόρειας Μοζαμβίκης και τα δάση που καταλαμβάνουν τμήμα της Γκαμπόν, της Δημοκρατίας του Κονγκό και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Όπως επισημαίνει ο Δρ Ουάσερ, σε πολλές περιπτώσεις το παράνομο ελεφαντόδοντο εξάγεται από διαφορετικές χώρες της Αφρικής από αυτές στις οποίες είχε συλλεχθεί, μια πρακτική που έχει στόχο να παραπλανήσει τις αρχές.

Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν τώρα να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και τη σωτηρία του εμβληματικού ζώου της Αφρικής.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024