Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο «χάκερ των αεροπλάνων» καμάρωνε για εισβολή στον Διαστημικό Σταθμό

Ο «χάκερ των αεροπλάνων» καμάρωνε για εισβολή στον Διαστημικό Σταθμό

Ο ερευνητής κυβερνοασφάλειας Κρις Ρόμπερτς έγινε πρωτοσέλιδο μετά τον ισχυρισμό του ότι άλλαξε πορεία σε επιβατικό αεροπλάνο εν πτήσει. Η αξιοπιστία του όμως δείχνει να εξανεμίζεται από προηγούμενες δηλώσεις του περί ηλεκτρονικής εισβολής στον... Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ο ερευνητής κυβερνοασφάλειας Κρις Ρόμπερτς έγινε πρωτοσέλιδο μετά τον ισχυρισμό του ότι άλλαξε πορεία σε επιβατικό αεροπλάνο εν πτήσει. Η αξιοπιστία του όμως δείχνει να εξανεμίζεται από προηγούμενες δηλώσεις του περί ηλεκτρονικής εισβολής στον… Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ο Ρόμπερτς, γνωστός χάκερ και ιδρυτής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας One World Labs, έδωσε δύο καταθέσεις στο FBI τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και παραδέχτηκε ότι εισέβαλε στα συστήματα ψυχαγωγίας αεροπλάνων της Boeing και της Airbus, περίπου 15 με 20 φορές από το 2011 έως το 2014.

Αξιωματούχος του FBI που έδωσε ένορκη κατάθεση δήλωσε πως ο χάκερ παραδέχτηκε ότι σε μία περίπτωση κατάφερε να αλλάξει την πορεία επιβατικού αεροπλάνου στο οποίο ήταν επιβάτης. Ο ίδιος αρνείται τώρα πως είπε κάτι τέτοιο.

Ωστόσο ο Ρόμπερτς αποδεικνύεται πως είχε κι άλλες προκλητικές δηλώσεις στο ενεργητικό του. Ο ρεπόρτερ Νταν Γκούντιν του Ars Techica ξέθαψε το βίντεο μιας ομιλίας που είχε δώσει ο χάκερ το 2012 στο συνέδριο χάκινγκ GrrCon.

Στο βίντεο ο Ρόμπερτς ακούγεται να λέει: «Βρήκα τον μπελά μου παίζοντας με τον [Διεθνή] Διαστημικό Σταθμό».

«Πριν από οκτώ, εννέα χρόνια παίξαμε με τον Διαστημικό Σταθμό. Του αλλάξαμε τη θερμοκρασία […] Η NASA μας έβαλε τις φωνές».

Ο εκπρόσωπος της NASA Νταν Χιούοτ χαρακτήρισε «αστείο» τον ισχυρισμό του Ρόμπερτς μιλώντας στο Christian Science Monitor. «Δεν συνέβη ποτέ. Εφαρμόζουμε πολλά μέτρα ελέγχου για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο» διαβεβαίωσε.

Όπως εξήγησε τα συστήματα του ίδιου του ISS, όπως και τα συστήματα που τον ελέγχουν από τα κέντρα ελέγχου στο Χιούστον και τη Μόσχα, λειτουργούν απομονωμένα από το Διαδίκτυο.

Ο Χιούοτ επισήμανε ακόμα πως οι ποινές για μια τέτοια εισβολή στον ISS θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από ένα απλό κατσάδιασμα από τη NASA.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024