Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αστράφτει και βροντάει στη Μόσχα για τις αποτυχίες του διαστημικού προγράμματος

Αστράφτει και βροντάει στη Μόσχα για τις αποτυχίες του διαστημικού προγράμματος

Έπειτα από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες που ντρόπιασαν τη διαστημική βιομηχανία της Ρωσίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν κατακεραύνωσε την υπηρεσία Roscosmos και τους «σάπιους» αξιωματούχους της, και κατέθεσε πρόταση για την αναδιοργάνωσή της.

Έπειτα από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες που ντρόπιασαν τη διαστημική βιομηχανία της Ρωσίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νμτίτρι Ρογκόζιν κατακεραύνωσε την υπηρεσία Roscosmos και τους «σάπιους» αξιωματούχους της, και κατέθεσε πρόταση για την αναδιοργάνωσή της.

Μιλώντας στη Δούμα λίγες μέρες μετά την απώλεια ενός πυραύλου Proton που μετέφερε μεξικανικό δορυφόρο, ο βλοσυρός Ρογκόζιν προειδοποίησε ότι η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει την ανταγωνιστικότητά της.

Διαβάστε επίσης:

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεφύλασσε τις δριμύτερες επικρίσεις του για το διαστημικό κέντρο Κρούνιτσεφ όπου παράγονται οι Proton. Μετά το τελευταίο ατύχημα διατάχθηκαν έρευνες εναντίον πρώην εργαζομένων του κέντρου, οι οποίοι κατηγορούνται για παραποίηση εγγράφων και πρόκληση ζημίας εννέα δισ. ρουβλιών ή 161 εκατ. ευρώ, είπε στην Κάτω Βουλή της Δούμας.

«Με τέτοια ηθική σήψη της ηγεσίας, δεν προκαλεί έκπληξη η χαμηλή ποιότητα των προϊόντων» δήλωσε ο Ρογκόζιν σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υποστήριξε ακόμα ότι η τελευταία συντριβή πυραύλου Proton ήταν πανομοιότυπη με δύο προηγούμενα ατυχήματα το 1988 και το 2014, κάτι που δείχνει ότι τα πραγματικά αίτια της βλάβης δεν βρέθηκαν ποτέ.

«Στη βιομηχανία ακόμα δεν γνωρίζουν τον ψηφιακό σχεδιασμό. Είναι ντροπή, έχουμε κολλήσει στην αλλαγή του αιώνα» δήλωσε ο Ρογκόζιν.

Επισήμανε επίσης ότι το κέντρο Κρούνιτσεφ απασχολεί 13 φορές περισσότερους υπαλλήλους από ό,τι η Orbital Sciences, μια από τις αμερικανικές εταιρείες που έχουν συνάψει συμβόλαια με τη NASA για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Διαστήματος και Άμυνας, κατέθεσε νομοθετική πρόταση για τη μεταρρύθμιση της διαστημικής βιομηχανίας. Η πρόταση, η οποία περιλαμβάνει τροπολογίες για 23 διαφορετικούς νόμους, εγκρίθηκε από τη Δούμα με την πρώτη ανάγνωση και πήρε το δρόμο για την Άνω Βουλή και την τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το πακέτο προβλέπει μεταξύ άλλων την αναδιοργάνωση της διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos σε «κρατική επιχείρηση». Η νέα εταιρεία θα ακολουθεί το μοντέλο της Rosatom, η οποία επιβλέπει την πυρηνική βιομηχανία. Στην ηγεσία θα παραμείνει ο σημερινός επικεφαλής της Roscosmos Ιγκόρ Κομάροφ, πρώην τραπεζίτης.

Ο Ρογκόζιν πρότεινε επίσης αυξήσεις μισθών στη διαστημική βιομηχανία, η οποία μαστίζεται από έλλειψη μηχανικών. Πολλοί μηχανικοί, είπε, αμοίβονται με μόλις 30.000 ρούβλια (600 δολάρια) το μήνα, και αναγκάζονται να μένουν σε κοιτώνες μακριά από τη Μόσχα.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024