Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φθηνός πλαστικός φακός μετατρέπει το κινητό σε μικροσκόπιο

Φθηνός πλαστικός φακός μετατρέπει το κινητό σε μικροσκόπιο

Ένας εύκαμπτος, πλαστικός φακός που απλά βεντουζώνει πάνω στην κάμερα του κινητού μεγεθύνει την εικόνα κατά 120 φορές, όσο ένα επαγγελματικό οπτικό μικροσκόπιο.

Ένας εύκαμπτος, πλαστικός φακός που απλά βεντουζώνει πάνω στην κάμερα του κινητού μεγεθύνει την εικόνα κατά 120 φορές, όσο ένα επαγγελματικό οπτικό μικροσκόπιο.

«Ο φακός μας μπορεί να μετατρέψει την κάμερα του smartphone σε μικροσκόπιο απλά κολλώντας τον φακό χωρίς μηχανισμό στήριξης» γράφουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χιούστον παρουσιάζοντας την εφεύρεσή τους στην επιθεώρηση Journal of Biomedical Optics.

O ερευνητής Γιου-Λουνγκ Σουνγκ δημιούργησε το φακό σχεδόν τυχαία καθώς πειραματιζόταν με το υλικό PDMS (πολυδιμεθυλοσιλοξάνη), ένα παχύρρευστο πολυμερές σαν μέλι. Ο Σουνγκ παρατήρησε ότι το PDMS στερεοποιείται όταν πέσει σε θερμές επιφάνειες και παίρνει εύκολα σχήμα φακού.

Ρυθμίζοντας την καμπυλότητα του θερμαινόμενου «καλουπιού» για την στερεοποίηση του πολυμερούς, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε φακούς που μπορούν να διακρίνουν αντικείμενα πλάτους ενός μικρομέτρου σε μεγέθυνση 120X.

Το PDMS έχει την ιδιότητα να κολλάει εύκολα στο γυαλί, οπότε το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς για να συνδέσει τον φακό στο κινητό είναι να τοn πιέσει πάνω στον ενσωματωμένο φακό της κάμερας.

Σε μια επίδειξη των δυνατοτήτων του ελαστικού φακού, οι ερευνητές παρουσιάζουν φωτογραφίες μιας ιστολογικής πλάκας με ανθρώπινα τριχοθυλάκια, οι οποίες είναι συγκρίσιμες με τις εικόνες που έδωσε ένα επαγγελματικό μικροσκόπιο Olympus IX-70 με μεγέθυνση 100Χ.


Στις εικόνες a έως c, ανθρώπινα τριχοθυλάκια όπως φαίνονται σε επαγγελματικό μικροσκόπιο Olympus. Στο d, η αντίστοιχη εικόνα με τον νέο πλαστικό φακό (Πηγή: University of Houston)

«Το έβαλα στο κινητό μου και δούλεψε» καμαρώνει ο Σουνγκ, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα Nokia Lumia 520. Δεδομένου ότι το κόστος του φακού δεν υπερβαίνει τα τρία λεπτά του ευρώ, το αυτοσχέδιο μικροσκόπιο κόστισε μόλις 20 δολάρια. Συγκριτικά, ένα οπτικό μικροσκόπιο ερευνητικής κλάσης κοστίζει γύρω στα 10.000 δολάρια, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ο νέος φακός, εκτιμούν, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς λόγους σε σχολεία και πανεπιστήμια, ή ακόμα και σε μικρές, απομονωμένες κλινικές.

Θα μπορούσε όμως να γίνει και στάνταρτ αξεσουάρ της επόμενης γενιάς κινητών, επιτρέποντας στους χρήστες να θαυμάζουν τα ακάρεα και άλλους μικροσκοπικούς ενοίκους του ανθρώπινου δέρματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ποια προϊόντα καθημερινής χρήσης συνδέονται με πολλαπλή σκλήρυνση και αυτισμό

Χημικά σε προϊόντα και αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά - από απολυμαντικά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής ως έπιπλα και ηλεκτρονικές συσκευές - πλήττουν τα ολιγοδενδροκύτταρα του εγκεφάλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024