Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ζήτηση για καουτσούκ απειλεί τα δάση της ΝΑ Ασίας

Η ζήτηση για καουτσούκ απειλεί τα δάση της ΝΑ Ασίας

Έπειτα από τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι φυτείες φοινικόδεντρου, τα τροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας αντιμετωπίζουν μια νέα απειλή: τη ραγδαία επέκταση των φυτειών καουτσουκόδεντρου.

Έπειτα από τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι φυτείες φοινικόδεντρου, τα τροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας αντιμετωπίζουν μια νέα απειλή: τη ραγδαία επέκταση των φυτειών καουτσουκόδεντρου.

Μέχρι το 2024, μέχρι και 85.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών, μια έκταση συγκρίσιμη με της Αυστρίας, θα πρέπει να αποψιλωθούν προκειμένου να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση σε καουτσούκ, προειδοποιεί βρετανική μελέτη στην επιθεώρηση Conservation Letters.

«Η βιομηχανία ελαστικών καταναλώνει το 70% της παραγωγής φυσικού καουτσούκ, και η αύξηση της ζήτησης για ελαστικά αυτοκινήτων και αεροπλάνων βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη επέκταση των φυτειών» δήλωσε η Έλεν Ουάρεν-Τόμας του Πανεπιστημίου του Ιστ Άνγκλια, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

H μελέτη είναι μια μετα-ανάλυση που εξετάζει τα ευρήματα προηγούμενων μελετών για τις φυτείες καουτσουκόδεντρου, οι οποίες καταλαμβάνουν σήμερα έκταση σχεδόν 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το 84% βρίσκεται στην περιοχή Τζισουανγκμπάνα της νοτιοδυτικής Κίνας.

Μεταξύ των περιοχών που εξετάζει η έρευνα είναι η Βόρνεο, η Σουμάτρα, η Ιάβα, το Μπαλί, το Λάος, η Καμπότζη, το Βιετνάμ, η Μιανμάρ, η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες.

Η ποικιλία εντόμων και πτηνών στις περιοχές που αποψιλώνονται μπορεί να μειωθεί έως και κατά 75%. Στοιχεία για άλλες κατηγορίες ζώων δεν υπάρχουν, οι ερευνητές όμως υποψιάζονται ότι οι επιπτώσεις είναι σημαντικές και για αυτά τα είδη.

Στις περιοχές που εξετάζει η μελέτη ζουν είδη όπως λεοπαρδάλεις και γίββωνες.

Τα τροπικά οικοσυστήματα της Μαλαισίας, της Ινδονησίας και άλλων ασιατικών χωρών έχουν πληγεί σοβαρά τις τελευταίες δεκαετίες και από τις φυτείες φοινικόδεντρου για παραγωγή φοινικέλαιου, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε τρόφιμα και καλλυντικά.

Διαβάστε επίσης:

Λόγω της απειλής για τη βιοποικιλότητα, πολλές εταιρείες δέχονται πλέον μόνο πιστοποιημένο φοινικέλαιο.

Ανάλογα συστήματα πιστοποίησης θα έπρεπε να εφαρμοστούν και για το καουτσούκ, προτείνουν οι ερευνητές.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024