«Ενισχυμένο» μπρόκολο δείχνει να μειώνει τη χοληστερόλη
Μια νέα ποικιλία μπρόκολου, η οποία περιέχει διπλάσια έως τριπλάσια συγκέντρωση μιας ουσία που μπορεί να μειώνει τη χοληστερόλη του αίματος, είναι ήδη διαθέσιμη στα βρετανικά σουπερμάρκετ.
Spotlight
-
Σε ποια ηλικία ξεκινάνε τα... γεράματα;
-
Επίθεση σε διανομέα με ρατσιστικά κίνητρα στον Άγιο Δημήτριο - Δείτε βίντεο
-
«Προσπαθούν κάθε μέρα να σε σκοτώσουν με χημικά» – Αρνητές της… αφρικανικής σκόνης Πετράκος και Παπαθωμά
-
Σοκαριστικό περιστατικό bullying: Ανήλικος έσβησε τσιγάρο στο πρόσωπο συμμαθητή του
Μια νέα ποικιλία μπρόκολου, η οποία περιέχει διπλάσια έως τριπλάσια συγκέντρωση μιας ουσία που μπορεί να μειώνει τη χοληστερόλη του αίματος, είναι ήδη διαθέσιμη στα βρετανικά σουπερμάρκετ.
Το μπρόκολο Beneforte, αναφέρουν οι δημιουργοί του, είναι το πρώτο «έξυπνο» τρόφιμο που μειώνει τη χοληστερόλη επιδρώντας απευθείας στο εσωτερικό των ανθρώπινων κυττάρων. Άλλα προϊόντα που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως μαργαρίνες που περιέχουν στανόλες, απλώς εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης των τροφίμων.
Το Beneforte δεν έχει τροποποιηθεί γενετικά -αναπτύχθηκε με την παραδοσιακή μέθοδο των διασταυρώσεων από το Ερευνητικό Κέντρο του Νόργουιτς, το Κέντρο «Τζον Ινς», το Πανεπιστήμιο του Ιστ Άνγκλια και την εταιρεία Seminis Vegetableς Seeds.
Σε σχέση με τις παραδοσιακές ποικιλίες μπρόκολου, το νέο λαχανικό περιέχει δύο με τρεις φορές μεγαλύτερη ποσότητα γλυκοραφανίνης, η οποία μετατρέπεται από το ανθρώπινο σώμα στην αντιοξειδωτική ουσία σουλφοραφάνη.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του Beneforte, η σουλφοραφάνη μειώνει τη χοληστερόλη επιδρώντας στα μιτοχόνδρια των κυττάρων.
Το νέο μπρόκολο μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης LDL κατά περίπου 6%, έδειξαν δύο ανεξάρτητες, διπλά τυφλές δοκιμές. Οι συνολικά 130 εθελοντές κατανάλωναν για τρεις μήνες 400 γραμμάρια του νέου μπρόκολου ανά εβδομάδα.
Προηγούμενες μελέτες σε επίπεδο πληθυσμού, λένε οι ερευνητές, μια μείωση της χοληστερόλης κατά 1% μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 1 με 2 τοις εκατό.
Τα ευρήματα των μελετών, οι οποίες συγχρηματοδοτήθηκαν από την εταιρείαSeminis, δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Molecular Nutrition & Food Research.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις