Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα αναισθητικά αέρια βλάπτουν το κλίμα

Τα αναισθητικά αέρια βλάπτουν το κλίμα

Τα αέρια που χρησιμοποιούνται στη χειρουργική αναισθησία ανιχνεύονται πλέον ακόμα και στην Ανταρκτική και επιδεινώνουν ελαφρώς την παγκόσμια θέρμανση, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Τα αέρια που χρησιμοποιούνται στη χειρουργική αναισθησία ανιχνεύονται πλέον ακόμα και στην Ανταρκτική και επιδεινώνουν ελαφρώς την παγκόσμια θέρμανση, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Οι συγκεντρώσεις αυτών των ουσιών στην ατμόσφαιρα είναι μικρές, όμως η δραστικότητά τους ως αερίων του θερμοκηπίου είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα.

Η έρευνα εξετάζει τις συγκεντρώσεις των ουσιών δεσφλουράνιο, ισοφλουράνιο, σεβοφλουράνιο και αλοθάνη, οι οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καταλήγουν από τα χειρουργεία στην ατμόσφαιρα.

Όπως το διοξείδιο του άνθρακα, τα αέρια αυτά παγιδεύουν την ενέργεια της ηλιακής ακτινοβολίας και θερμαίνουν έτσι την ατμόσφαιρα. Το κάνουν όμως σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό: ένα κιλό δεσφλουρανίου, για παράδειγμα, ισοδυναμεί με 2,5 τόνους CO2.

Παρόλα αυτά, η συγκέντρωση του δεσφλουρανίου στην ατμόσφαιρα είναι μικρή, μόλις 0,30 μέρη ανά τρισεκατομμύριο (ppt). Συγκριτικά, η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα είναι ένα δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη στα 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm).

Η συγκέντρωση του ισοφλουρανίου μετρήθηκε στα 0,097 ppt, του σεβοφλουρανίου στα 0,13 ppt. Η συγκέντρωση της αλοθάνης, η οποία έχει απαγορευτεί σε ορισμένες χώρες λόγω του κινδύνου βλάβης στο συκώτι, ήταν σημαντικά μικρότερη στα 0,0092 ppt.

Οι μετρήσεις της μελέτης αφορούν δείγματα αέρα που συγκεντρώθηκαν σε απομονωμένες περιοχές του Βορείου Ημισφαιρίου από το 2000 μέχρι το 2014, καθώς και στα νησιά Σάουθ Σέτλαντ έξω από την Ανταρκτική.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Geophysical Research Letters, μια επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής.

Τα αναισθητικά αέρια έχουν μεν μικρή συμμετοχή στην παγκόσμια θέρμανση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αγνοήσουμε, επισήμανε η Τζόντι Σέρμαν, αναισθησιολόγος του Πανεπιστημίου Γέιλ, μια από τους ειδικούς που έλεγξαν τη μελέτη πριν από τη δημοσίευσή της.

«Ο κλάδος της Υγείας είναι από μόνος του μια από τις πλέον ρυπογόνες βιομηχανίες. Σύμφωνα με μία μελέτη, παράγει το 8% των αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ» εξήγησε σε ανακοίνωση της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής.

Υποστήριξε μάλιστα ότι το δεσφλουράνιο, το αναισθητικό με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα, θα έπρεπε να αντικατασταθεί με άλλες ουσίες για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024