Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προσεδάφιση στο Σύνταγμα για την Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος

Προσεδάφιση στο Σύνταγμα για την Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος

Η Αθήνα γίνεται για λίγες ημέρες… διαστημικό επίκεντρο. Από τις 28 Μαρτίου ως και τις 5 Απριλίου στην πλατεία Συντάγματος φιλοξενείται η περιοδεύουσα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Διάστημα.

Η Αθήνα γίνεται για λίγες ημέρες… διαστημικό επίκεντρο. Από τις 28 Μαρτίου ως και τις 5 Απριλίου στην πλατεία Συντάγματος φιλοξενείται η περιοδεύουσα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Διάστημα.

Η έκθεση αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι διαστημικές δραστηριότητες και εφαρμογές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Περισσότερες από 30.000 εφαρμογές που βασίζονται σε διαστημικές τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στη βελτιστοποίηση των μεταφορών, στην αύξηση της αποδοτικότητας στη γεωργία και στην αλιεία, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ασφάλειας.


Η έκθεση Space Expo έρχεται στην Αθήνα και περιμένει τους έλληνες φίλους του Διαστήματος

Η έκθεση φθάνει στην Αθήνα αφού ταξίδεψε προηγουμένως σε 23 ευρωπαϊκές πόλεις και την επισκέφθηκαν περισσότεροι από 550 χιλιάδες φίλοι του Διαστήματος. Σε αυτήν επισκέπτες όλων των ηλικιών θα μπορούν να δουν, να αγγίξουν και να περιεργαστούν τη μεγάλη ποικιλία καινοτόμων τεχνολογιών και υπηρεσιών που προσφέρει η διαστημική βιομηχανία. Με μοναδικές διαδραστικές, εκπαιδευτικές και διασκεδαστικές παρουσιάσεις η έκθεση θα αναδείξει τα πολλά οφέλη που προκύπτουν όταν επενδύουμε στο Διάστημα.

Οι σταρ

Επίκεντρο της έκθεσης είναι τα δορυφορικά συστήματα Galileo και EGNOS καθώς και το δορυφορικό σύστημα γεωσκόπησης Copernicus.

Με τα συστήματα Galileo και EGNOS, η Ευρώπη βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά στο να αποκτήσει το δικό της έξυπνο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης, το οποίο θα αποφέρει πολλά οφέλη τόσο στις οικονομίες μας όσο και στην καθημερινή μας ζωή. Εντός του 2015 ο στόλος των δορυφόρων των δύο συστημάτων θα καταστήσει δυνατή την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών, όπως ακριβέστερη πλοήγηση στα αυτοκίνητα, αποτελεσματική διαχείριση των οδικών μεταφορών, υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης, ασφαλέστερες τραπεζικές συναλλαγές, καθώς και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Μια σημαντική (και δυστυχώς επίκαιρη) εφαρμογή του EGNOS έχει να κάνει με την αύξηση του επιπέδου της ασφάλειας των πτήσεων. Οι πιλότοι θα μπορούν με τη βοήθεια του EGNOS να απογειώνονται και να προσγειώνονται με μεγαλύτερη ευκολία υπό κακές καιρικές συνθήκες, όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Το γεγονός αυτό απομακρύνει τους κινδύνους και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που σχετίζεται με την ασφάλεια των πτήσεων, καθώς πολλά αεροπορικά δυστυχήματα γίνονται εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που δεν επιτρέπουν την ασφαλή προσέγγιση των αεροσκαφών στα αεροδρόμια. Επιπλέον με το EGNOS θα γίνονται επιπλέον λιγότερες ακυρώσεις, καθυστερήσεις και αλλαγές αεροδρομίου προσγείωσης, με αποτέλεσμα οι αεροπορικές εταιρείες να εξοικονομούν χρήματα και να αποφεύγουν τις καθυστερήσεις των πτήσεων.

Το πρόγραμμα γεωσκόπησης Copernicus χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέγονται από δορυφόρους καθώς και επίγεια εργαλεία μέτρησης για να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της αλλαγής του κλίματος και περιβαλλοντικών ζητημάτων. Αυτό επιτυγχάνεται με την ακριβή παρατήρηση της κατάστασης των ωκεανών ή της χημικής σύστασης της ατμόσφαιρας. Το Copernicus θα χρησιμοποιηθεί επίσης στον τομέα της ασφάλειας, όπως για παράδειγμα στην επιτήρηση των συνόρων.

Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα που θα δουν οι επισκέπτες της έκθεσης είναι και το OmniGlobe, ένα διαδραστικό ολόγραμμα της ατμόσφαιρας της Γης.

Η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος είναι ελεύθερη για το κοινό και όλο το ενημερωτικό υλικό θα διατίθεται σε πολλές γλώσσες.

Θοδωρής Λαΐνας

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024