Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κίνδυνος τύφλωσης» από τις selfies στην έκλειψη της Παρασκευής

«Κίνδυνος τύφλωσης» από τις selfies στην έκλειψη της Παρασκευής

Τα απρόσεκτα selfies στη διάρκεια της ηλιακής έκλειψης το πρωί της Παρασκευής μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια όρασης, προειδοποιούν ειδικοί στη Βρετανία.

Τα απρόσεκτα selfies στη διάρκεια της ηλιακής έκλειψης το πρωί της Παρασκευής μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια όρασης, προειδοποιούν ειδικοί στη Βρετανία.

Η εικόνα της έκλειψης στην οθόνη του κινητού δεν είναι επικίνδυνη, αφού η συσκευή δεν μπορεί να εκπέμψει τόσο έντονο φως ώστε να κάψει τον αμφιβληστροειδή.

Ο χρήστης, όμως, κινδυνεύει να κοιτάξει απευθείας τον ήλιο καθώς ρυθμίζει την πόζα και το κάδρο της φωτογραφίας, επισήμανε ο Ντάνιελ Χάρντιμαν-ΜακΚάρτνεϊ, κλινικός σύμβουλος του βρετανικού Κολεγίου Οπτομετρών.

Διαβάστε επίσης:

«Η λήψη selfie είναι ενδεχομένως επικίνδυνη, καθώς μπορεί να κοιτάξετε κατά λάθος τον ήλιο καθώς ευθυγραμμίζετε τον εαυτό σας και το τηλέφωνό σας» είπε.

«Και όταν κανείς τραβάει selfies, είναι εύκολο να κοιτάξει [τον ήλιο] πίσω από τον ώμο του για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι ευθυγραμμισμένα» προειδοποίησε.

Ακόμα και τα γυαλιά ηλίου ή τα σκούρα φίλτρα δεν προσφέρουν επαρκή προστασία για την παρατήρηση της έκλειψης-ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η λάμψη μπορεί να καταστρέψει τα φωτοευαίσθητα κύτταρα της λεγόμενης ωχράς κηλίδας, της περιοχής του αμφιβληστροειδούς που αντιστοιχεί στο κέντρο του οπτικού πεδίου.

Το να κοιτάξει κανείς την έκλειψη μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπια είναι ακόμα πιο επικίνδυνο, αφού το φως φτάνει στο μάτι εστιασμένο.


Δύο κόλλες χαρτιού αρκούν για να παρατηρήσει κανείς την έκλειψη με ασφάλεια

Οδηγίες για την ασφαλή παρατήρηση της έκλειψης προσφέρει η βρετανική Βασιλική Ακαδημία Αστρονομίας. Μια εύκολη λύση είναι να χρησιμοποιήσει κανείς ένα χαρτόνι με μια μικρή τρύπα στο κέντρο. Όταν εστιαστεί σε ένα δεύτερο χαρτόνι που βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου, το φως που περνάει από την τρύπα σχηματίζει το είδωλο του ηλιακού δίσκου.

Μια άλλη λύση είναι η προβολή της έκλειψης σε μια κόλλα χαρτί μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπια.


Η έκλειψη μπορεί να προβληθεί σε μια λευκή επιφάνεια μέσα από τηλεσκόπιο ή κιάλια

Η έκλειψη της 20ής Μαρτίου είναι ολική, στην Ελλάδα όμως, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, θα γίνει ορατή ως μερική.

Σύμφωνα με τον «υπολογιστή εκλείψεων» του TimeAndDate.com, στην Ελλάδα η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 10.40.

Θα φτάσει την κορύφωση της περίπου στις 11.45 (11.44 στην Αθήνα, 11.46 στη Θεσσαλονίκη) και θα λήξει γύρω στις 12.50.

Ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί κατά περίπου 30%.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024