Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φονικός μύκητας απειλεί τα μοναδικά αμφίβια της Μαδαγασκάρης

Φονικός μύκητας απειλεί τα μοναδικά αμφίβια της Μαδαγασκάρης

Ο ύπουλος μύκητας που ενοχοποιείται για την παγκόσμια παρακμή των αμφιβίων βρέθηκε για πρώτη φορά στη Μαδαγασκάρη, το απομονωμένο τροπικό νησί που φιλοξενεί γύρω στο 4% των αμφιβίων όλου του κόσμου.

Ο ύπουλος μύκητας που ενοχοποιείται για την παγκόσμια παρακμή των αμφιβίων βρέθηκε για πρώτη φορά στη Μαδαγασκάρη, το απομονωμένο τροπικό νησί που φιλοξενεί γύρω στο 4% των αμφιβίων όλου του κόσμου.

Ο φονικός «χυτριδιομύκητας» Batrachochytrium dendrobatidis ανακαλύφθηκε μόλις το 1998, έκτοτε όμως έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και ενοχοποιείται για εξαφάνιση ολόκληρων πληθυσμών και αρκετών ειδών αμφιβίων.

Επηρεάζει τα επίπεδα κερατίνης στο ευαίσθητο δέρμα των ζώων, το οποίο γίνεται τελικά αφύσικα παχύ και εμποδίζει την ενυδάτωση, την αναπνοή και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Διαβάστε επίσης:

Για πρώτη φορά, ο δολοφόνος εντοπίστηκε σε πέντε, σχετικά απομονωμένες περιοχές της Μαδαγασκάρης από διεθνή ερευνητική ομάδα που εξέτασε 4.100 βατράχους σε όλη την έκταση του νησιού.

Οι προκαταρκτικές αναλύσεις δείχνουν ότι ο μύκητας στη Μαδαγασκάρη ανήκει στο ίδιο φονικό στέλεχος που απαντάται στην Αφρική, την Ευρώπη και την Αμερική, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, μέλος της αποστολής.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν ο μύκητας έφτασε πρόσφατα στο νησί του Ινδικού ωκεανού, ή αν υπάρχει εκεί από παλιά. «Προσπαθούμε ακόμα να διαπιστώσουμε αν τα ευρήματά μας θα είναι το ίδιο καταστροφικά για τα αμφίβια της Μαδαγασκάρης, όσο ήταν σε άλλες περιοχές, ή αν τα αμφίβια ζουν με το μύκητα εδώ και χρόνια. Αυτό θα ήταν ένα πιο αισιόδοξο σενάριο» επισημαίνει ο Γκονσάλο Ρόσα της Ζωολογικής Εταιρείας, μέλος της ερευνητικής ομάδας που υπογράφει τη μελέτη στην επιθεώρηση Scientific Reports.

H Μαδαγασκάρη φιλοξενεί περίπου 500 είδη αμφιβίων, τα περισσότερα από τα οποία δεν ζουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

Το νησί παραμένει απομονωμένο μετά την απόσπασή του από την Ινδία πριν από 88 εκατομμύρια χρόνια, και το 90% των ειδών που φιλοξενεί είναι ενδημικά.

Διαβάστε επίσης:

Ο τροπικός παράδεισος απειλείται τώρα από την ραγδαία αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και την αποψίλωση των ενδιαιτημάτων.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024