Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βοηθήστε στον εντοπισμό της «πιο μοναχικής φάλαινας του κόσμου»

Βοηθήστε στον εντοπισμό της «πιο μοναχικής φάλαινας του κόσμου»

Εδώ και τουλάχιστον 26 χρόνια, ένα παράξενο, υψίσυχνο τραγούδι εξάπτει την περιέργεια ωκεανογράφων και βιολόγων. Είναι το κάλεσμα μιας μοναχικής φάλαινας με μοναδική φωνή, διαφορετική από οποιοδήποτε γνωστό είδος. Οι οργανωτές της πρώτης αποστολής για τον εντοπισμό της «φάλαινας 52» ζητούν τώρα δωρεές του κοινού.

Εδώ και τουλάχιστον 26 χρόνια, ένα παράξενο, υψίσυχνο τραγούδι εξάπτει την περιέργεια ωκεανογράφων και βιολόγων. Είναι το κάλεσμα μιας μοναχικής φάλαινας με μοναδική φωνή, διαφορετική από οποιοδήποτε γνωστό είδος. Οι οργανωτές της πρώτης αποστολής για τον εντοπισμό της «φάλαινας 52» ζητούν τώρα δωρεές του κοινού.

Η παράξενη φάλαινα έγινε για πρώτη φορά αντιληπτή το 1989, όταν ο Ουίλιαμ Άτκινς, ερευνητής του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτο του Γουντς Χολ στη Μασαχουσέτη, μελετούσε τα ηχητικά σήματα που καταγράφει το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ για να εντοπίζει εχθρικά υποβρύχια.

Οι καταγραφές περιείχαν κάτι που πρέπει να ήταν τραγούδι φάλαινας, είχε όμως ασυνήθιστα υψηλή συχνότητα στα 52 Hertz, την οποία δεν χρησιμοποιεί κανένα γνωστό θαλάσσιο θηλαστικό. Οι ήχοι που βγάζουν οι φάλαινες έχουν συνήθως συχνότητα από 10 έως 39 Hz, λίγο κάτω από το όριο της ανθρώπινης ακοής

Έκτοτε, το τραγούδι του 52 ακούγεται σχεδόν κάθε χρόνο καθώς ο μυστηριώδης υψίφωνος κινείται στον Βόρειο Ειρηνικό, από την Καλιφόρνια μέχρι τις Αλεούτιες Νήσους κοντά στην Αρκτική.

Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει υπάρξει απάντηση από κάποια άλλη φάλαινα -γι΄αυτό και ο 52 πιστεύεται πως δεν έχει παρέα.

Το μόνο που μπορούν να συμπεράνουν οι βιολόγοι είναι ότι πρόκειται για αρσενικό, αφού οι θηλυκές φάλαινες δεν τραγουδούν. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι πάσχει από κάποια συγγενή ανωμαλία, ενώ μια δεύτερη εικασία είναι ότι πρόκειται για υβρίδιο της γαλάζιας φάλαινας, η οποία τραγουδά στα 10-39 Hz, και της επίσης μεγάλης πτεροφάλαινας, με φωνή γύρω στα 20 Hz.

Δύο και πλέον δεκαετίες μετά την πρώτη εμφάνιση του 52, το μυστήριο θα μπορούσε να λυθεί φέτος χάρη στην αποστολή που ετοιμάζουν για το φθινόπωρο ο αμερικανός σκηνοθέτης Τζος Ζίμαν και ο γνωστός ηθοποιός της σειράς Entourage Άντριαν Γκρένιερ.

Η ομάδα τους, στην οποία συμμετέχουν και αρκετοί βιολόγοι, πραγματοποιεί τώρα εκστρατεία στο Kickstarter για τη συγκέντρωση 300.000 δολαρίων.

Μέχρι την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, είχαν συγκεντρώσει σχεδόν 86.000 δολάρια για την αποστολή.

«Θα πραγματοποιήσουμε αποστολή διάρκειας 20 ημερών που θα μας φέρει 400 μίλια [644 χιλιόμετρα] έξω από τις ακτές της Καλιφόρνια στον ανοιχτό ωκεανό» αναφέρει η ομάδα.

«Χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία, στόχος μας είναι να γίνουμε η πρώτη αποστολή που τοποθετεί μη επεμβατικές συσκευές για την ακουστική παρακολούθηση μιας υβριδικής φάλαινας».

Το οπτικό υλικό που θα συγκεντρωθεί στη διάρκεια του ταξιδιού, εφόσον βέβαια πραγματοποιηθεί, θα χρησιμοποιηθεί σε ντοκιμαντέρ του Τζος Ζίμαν.

Ο Δρ Άτκινς δυστυχώς πέθανε πριν μάθει την ταυτότητα του πλάσματος που εξήπτε την περιέργειά του τόσα χρόνια. Ωστόσο η συνεργάτης του στο Γουντς Χολ, Μέρι Αν-Ντάερ, συνεχίζει τώρα το έργο του.

Όπως είχε επισημάνει παλαιότερα η ερευνήτρια, τα τελευταία χρόνια η φωνή της φάλαινας φαίνεται να έχει βαθύνει από την ηλικία, παραμένει όμως χαρακτηριστική.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024