Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η λιακάδα θα προσφέρει ενεργειακή ανεξαρτησία στην Apple

Η λιακάδα θα προσφέρει ενεργειακή ανεξαρτησία στην Apple

Περίπου 850 εκατομμύρια δολάρια (750 εκατ. ευρώ) πρόκειται να δαπανήσει η αμερικανική Apple στο πλαίσιο του νέου ενεργειακού της πρότζεκτ. Στόχος του αμερικανικού κολοσσού τεχνολογίας είναι η δημιουργία ενός πάρκου φωτοβολταϊκών ισχύος έως και 280 MW, το οποίο θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του νέου της αρχηγείου, των καταστημάτων της και άλλων χώρων που διαθέτει η εταιρεία στην Καλιφόρνια.

Περίπου 850 εκατομμύρια δολάρια (750 εκατ. ευρώ) πρόκειται να δαπανήσει η αμερικανική Apple στο πλαίσιο του νέου ενεργειακού της πρότζεκτ. Στόχος του αμερικανικού κολοσσού τεχνολογίας είναι η δημιουργία ενός πάρκου φωτοβολταϊκών ισχύος 130 MW, το οποίο θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του νέου της αρχηγείου, των καταστημάτων της και άλλων χώρων που διαθέτει η εταιρεία στην Καλιφόρνια.

Το πάρκο ηλιακής ενέργειας πρόκειται να φιλοξενηθεί σε μια έκταση περίπου 11,7 τετρ. χλμ. στην κομητεία Μοντερέι, κοντά στις εγκαταστάσεις της Apple. Στο πλαίσιο του συνεδρίου για την τεχνολογία του επενδυτικού ομίλου Goldman Sachs που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, ο διευθύνοντας σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, τόνισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση αντικατοπτρίζει την ευαισθητοποίηση της εταιρείας γύρω από την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε επίσης:

«Γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα και δυστυχώς η ώρα για τα λόγια έχει περάσει. Τώρα έχει έρθει η ώρα για πράξεις» ανέφερε ο ίδιος, ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι ήδη τα κέντρα που φιλοξενούν τους υπερ-υπολογιστές της εταιρείας τροφοδοτούνται από διάφορες εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

iGreen: στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας

Πίσω από την κατασκευή του γιγάντιου πάρκου φωτοβολταϊκών βρίσκεται η αμερικανική εταιρεία First Solar Inc. με έδρα στην Αριζόνα. Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας το σύστημα εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας θα αγγίζει σε ισχύ τα 280 MW – ενέργεια αρκετή για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης περίπου 60.000 κατοικιών. Σε πρώτη φάση, η Apple υπέγραψε 25ετή συμφωνία με την First Solar για την άντληση περίπου 130 MW προς δική της αποκλειστική χρήση.

Ο Κουκ θεωρεί ότι η ενέργεια αυτή θα είναι αρκετή για την ηλεκτροδότηση του «ιπτάμενου δίσκου» της εταιρείας στο Κουπερτίνο, των υπολοίπων γραφείων της εντός της πολιτείας της Καλιφόρνιας, του κέντρου υπολογιστών της, όπως επίσης και των 52 μεμονωμένων καταστημάτων λιανικής πώλησης που διαθέτει εκεί.

Η υπολειπόμενη ενέργεια, κατά την First Solar, πρόκειται να πωληθεί στην εταιρεία ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου Pacific Gas & Electric η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην Βόρεια Καλιφόρνια.

Η κατασκευή του φωτοβολταϊκού υπερ-πάρκου αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του 2015 για να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016.

Ειρήνη Βενιού
Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024