Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι αρουραίοι έφυγαν, τα χελωνάκια επιστρέφουν στα Γκαλάπαγκος

Οι αρουραίοι έφυγαν, τα χελωνάκια επιστρέφουν στα Γκαλάπαγκος

Χάρη σε μια φιλόδοξη εκστρατεία εξόντωσης των αρουραίων που έφτασαν με τους ευρωπαίους αποίκους στα μέσα του 18ου αιώνα, οι γιγάντιες χελώνες του νησιού Πινσόν στα Γκαλάπαγκος απέκτησαν χελωνάκια για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα.

Χάρη σε μια φιλόδοξη εκστρατεία εξόντωσης των αρουραίων που έφτασαν με τους ευρωπαίους αποίκους στα μέσα του 18ου αιώνα, οι γιγάντιες χελώνες του νησιού Πινσόν στα Γκαλάπαγκος απέκτησαν χελωνάκια για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα.

Οι μαύροι και οι νορβηγικοί καφέ αρουραίοι μεταφέρθηκαν στα νησιά από φαλαινοθήρες και πειρατές και σύντομα κατέκτησαν όλο το σύμπλεγμα των Γκαλάπαγκος, το οποίο ενέπνευσε στον Δαρβίνο τη θεωρία της εξέλιξης.

Τα τρωκτικά καταβρόχθιζαν τα αβγά και τα μικρά των ενδημικών ειδών, τα οποία περιλαμβάνουν αιωνόβιες γιγάντιες χελώνες, ιγκουάνα, γεράκια και σαύρες. Είχαν επίσης περιορίσει τη βλάστηση από την οποία εξαρτώνται άλλα είδη.

Μόνο στο νησί του Πινσόν, το οποίο έχει έκταση μόλις 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκτιμάται ότι ζούσαν δέκα αρουραίοι ανά τετραγωνικό μέτρο, συνολικά 180 εκατομμύρια τρωκτικά.

Τη δεκαετία του 1960, μόλις 100 γιγάντιες χελώνες (Chelonoidis nigra) απέμεναν στο Πινσόν. Έκτοτε οι ερευνητές έσπευδαν να απομακρύνουν τα λιγοστά αβγά που έβρισκαν άθικτα και τα μετέφεραν για επώαση σε άλλο νησί. Τα χελωνάκια φιλοξενούνταν εκεί μέχρι να γίνουν πέντε ετών και να αποκτήσουν αρκετά μεγάλο μέγεθος ώστε να μην κινδυνεύουν από τα τρωκτικά.

Οι αρουραίοι, όμως, εμπόδιζαν την αναπαραγωγή τους μετά την μεταφορά τους στο Πινσόν.

Η μεγάλη αλλαγή ήρθε το 2012, όταν ελικόπτερα έριξαν δηλητηριασμένα δολώματα για τα τρωκτικά του νησιού. Η μεγάλη επιχείρηση απέδωσε και το Πινσόν κηρύχθηκε πρόσφατα ελεύθερο από αρουραίους.

«Η εξολόθρευση των αρουραίων, την οποία ανέλαβαν οι υπεύθυνοι του πάρκου του νησιού και άλλοι φορείς, έδωσε στις χελώνες την ευκαιρία να αναπαραχθούν για πρώτη φορά» δήλωσε στο The Dodo ο Τζέιμς Γκιμπς, ένας από τους πρώτους ερευνητές που είδε τις νεογέννητες χελώνες.

Στη διάρκεια έρευνας που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο εντοπίστηκαν δέκα χελωνάκια, ωστόσο ο Γκιμπς και οι συνεργάτες τους εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα.

Στην έρευνα εντοπίστηκαν επίσης 300 ενήλικες χελώνες, και ο συνολικός αριθμός τους στο νησί εκτιμάται σε περίπου 500.

Η ιστορία επιτυχίας του Πινσόν είναι μια από τις λίγες φορές που οι άνθρωποι καταφέρνουν να αποκαταστήσουν, τουλάχιστον εν μέρει, τη ζημιά που προκάλεσαν σε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα.

«Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι οι χελώνες μάς έδωσαν την ευκαιρία να διορθώσουμε τα λάθη που κάναμε πριν από τόσο καιρό» είπε ο Γκιμπς.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024