Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σύστημα της Intel βοηθά τον Στίβεν Χόκινγκ να επικοινωνεί

Σύστημα της Intel βοηθά τον Στίβεν Χόκινγκ να επικοινωνεί

Ο αμερικανικός γίγαντας των ημιαγωγών Intel παρουσίασε ένα σύστημα επικοινωνίας ανοιχτού κώδικα το οποίο αναπτύχθηκε ειδικά για τον παράλυτο φυσικό Στίβεν Χόκινγκ, μπορεί όμως να προσαρμοστεί στις ανάγκες πολλών ακόμα ασθενών.

Ο αμερικανικός γίγαντας των ημιαγωγών Intel παρουσίασε ένα σύστημα επικοινωνίας ανοιχτού κώδικα το οποίο αναπτύχθηκε ειδικά για τον παράλυτο φυσικό Στίβεν Χόκινγκ, μπορεί όμως να προσαρμοστεί στις ανάγκες πολλών ακόμα ασθενών.

Ο Χόκινγκ, παράλυτος λόγω της ασθένειας της πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης, μπορεί πλέον να πληκτρολογεί κείμενα τέσσερις φορές ταχύτερα, και να εκτελεί άλλες εργασίες, όπως η πλοήγηση στο Διαδίκτυο και η επεξεργασία κειμένου, δέκα φορές πιο γρήγορα.

«Το παλιό μου σύστημα είχε ηλικία 20 ετών και ήταν για μένα όλο και δυσκολότερο να επικοινωνώ αποτελεσματικά» είπε ο καθηγητής, διάσημος για το έργο του στις μαύρες τρύπες, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

«Το νέο σύστημα άλλαξε τη ζωή μου και ελπίζω ότι θα με εξυπηρετήσει τα επόμενα 20 χρόνια» αστειεύτηκε ο Χόκινγκ, σήμερα 72 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Το νέο λογισμικό, με την ονομασία ACAT (Assistive Context Aware Toolkit) θα γίνει διαθέσιμο δωρεάν ως ανοιχτός κώδικας, και θα μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες κάθε ασθενή με τετραπληγία ή ασθένεια του κινητικού νευρώνα.

Ο Χόκινγκ μπορεί να επικοινωνεί μόνο με τα μάτια και με μικρές κινήσεις του σαγονιού του, τις οποίες ανιχνεύει ένας αισθητήρας. Το σύστημα εμφανίζει χαρακτήρες και εντολές από τις οποίες μπορεί να επιλέξει ο χρήστης, και ένα συνθεσάιζερ φωνής αναλαμβάνει να εκφέρει τις λέξεις.

Μια τροποποιημένη βερσιόν της δημοφιλούς εφαρμογής SwiftKeys προβλέπει ποια θα είναι η επόμενη λέξη που θα επιλεγεί. Το λογισμικό διαφέρει από αυτό που χρησιμοποιείται για πληκτρολόγηση στα κινητά τηλέφωνα, αφού γνωρίζει πως αν ο Χόκινγκ ξεκινήσει με το άρθρο «το» η επόμενη λέξη θα είναι πιθανότατα «Σύμπαν». Αν ο καθηγητής γράψει «μαύρη», το σύστημα συμπληρώνει την επόμενη λέξη «τρύπα».

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το σύστημα, εκτιμά η Intel.

«Χωρίς την τεχνολογία δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω σήμερα» είπε ο Χόκινγκ.

Στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης στο Λονδίνο, ο καθηγητής μίλησε στο BBC προειδοποιώντας ότι η ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους.

Τον τελευταίο καιρό ο Χόκινγκ έχει επανέλθει στη δημοσιότητα λόγω της ταινίας Theory of Everything με θέμα τη ζωή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024