Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Η δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια απειλεί να φέρει επιδημίες

Κομισιόν: Η δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια απειλεί να φέρει επιδημίες

Η δυσπιστία των Ευρωπαίων απέναντι στα εμβόλια απειλεί να φέρει επιδημίες ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα, η ερυθρά και η ιλαρά, προειδοποιεί ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ Βίτενις Αντριουκάιτις.

Η δυσπιστία των Ευρωπαίων απέναντι στα εμβόλια απειλεί να φέρει επιδημίες ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα, η ερυθρά και η ιλαρά, προειδοποιεί ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ Βίτενις Αντριουκάιτις.

Το θέμα συζητήθηκε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, μετά την κίνηση της Ιταλικής Υπηρεσίας Φαρμακολογίας να αποσύρει δύο παρτίδες αντιγριπικού εμβολίου της Novartis που προορίζεται για ηλικιωμένους.

Τέσσερα άτομα πέθαναν μετά τη χορήγηση του εμβολίου, παραμένει όμως άγνωστο αν οι συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου, οι οποίες παρασκευάστηκαν στην Ιταλία, έπαιξαν κάποιο ρόλο.

Με αφορμή την προληπτική απόσυρση του εμβολίου Fluad στην Ιταλία, η Novartis Hellas εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει ότι το εμβόλιο δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα, ούτε έχει κυκλοφορήσει ποτέ.

Η απόσυρση στην Ιταλίδα έγινε για προληπτικούς λόγους, δήλωσε κατά την άφιξή της στο Συμβούλιο η ιταλίδα υπουργός Υγείας Μπεατρίς Λορεντσίν.

Τόνισε πάντως ότι οι εμβολιασμοί έχουν θεμελιώδη σημασία για τη δημόσια Υγεία και η δυσπιστία των πολιτών δεν έχει επιστημονική βάση.

Τα προγράμματα εμβολιασμού υπέστησαν σοβαρό πλήγμα το 1998, λόγω μιας μικρής μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet και συνέδεε το τριπλό παιδικό εμβόλιο ΜMR (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας) με την εμφάνιση αυτισμού.

Η μελέτη αποδείχθηκε αργότερα ότι ήταν απάτη, ωστόσο ο θόρυβος που προκάλεσε ακόμα δεν έχει κοπάσει.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με την πανδημία γρίπης το 2009, όταν τα αντιγριπικά εμβόλια συνδέθηκαν με κίνδυνο εκδήλωσης του νευρολογικού συνδρόμου Γκιγέν-Μπαρέ. Τελικά όμως οι ανησυχίες διαψεύστηκαν.

  • Αθώα τα εμβόλια της πανδημικής γρίπης για σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο

Απευθυνόμενη στους ομόλογούς της, η Ιταλίδα υπουργός προειδοποίησε για το «λανθασμένο αίσθημα ασφάλειας» που υπάρχει στην Ευρώπη απέναντι στις υγειονομικές απειλές. Η επιδημία του ιού Έμπολα στην Αφρική «θα έπρεπε να υπενθυμίσει σε όλους τη σημασία» της καταπολέμησης των παθογόνων παραγόντων» πρόσθεσε.

«Πρέπει να αντιστρέψουμε την τρέχουσα τάση του σκεπτικισμού» που κινδυνεύει να φέρει και πάλι πίσω στην Ευρώπη τις επιδημίες της πολιομυελίτιδας, της ερυθράς ή της φυματίωσης, σημείωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Βίτενις Αντριουκάιτις.

Την ώρα που ο εμβολιασμός είναι ολοένα και λιγότερο υποχρεωτικός στις χώρες μέλη της ΕΕ, ο Αντριουκάιτις υπογράμμισε την ανάγκη να επεκταθούν τα προγράμματα εμβολιασμού πέρα από τα παιδιά.

Χάρη στα εμβόλια, η ανθρωπότητα απαλλάχθηκε οριστικά από τη φρικτή ασθένεια της ευλογιάς, της πρώτης ασθένειας που εξαλείφεται από τον πλανήτη με ανθρώπινη παρέμβαση.

Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με την πολιομυελίτιδα και την ιλαρά αν οι γονείς είναι πρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024