Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο γιατρός και ακαδημαϊκός Δημήτρης Τριχόπουλος

Πέθανε ο γιατρός και ακαδημαϊκός Δημήτρης Τριχόπουλος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ένας από τους σημαντικότερους γιατρούς και ακαδημαϊκούς της Ελλάδας. Ο Δημήτρης Τριχόπουλος πέθανε  τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ένας από τους σημαντικότερους γιατρούς και ακαδημαϊκούς της Ελλάδας. Ο Δημήτρης Τριχόπουλος πέθανε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο Δημήτρης Τριχόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ειδικεύτηκε στην Παθολογία, στη Μικροβιολογία, στη Δημόσια Υγεία και Επιδημιολογία στα πανεπιστήμια της Αθήνας, του Λονδίνου, του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης.

Είχε διατελέσει καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (1989-1996), καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου και διευθυντής του Κέντρου για την Πρόληψη Καρκίνου στο Χάρβαρντ (1993-1997), ήταν καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1972, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη από το 1998 και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από τον Ιούνιο του 1997.

Διαβάστε επίσης:

Το ερευνητικό έργο του Δημήτρη Τριχόπουλου, συζύγου και συνεργάτη της καθηγήτριας Αντωνίας Τριχοπούλου, έχει συμβάλει στην ανακάλυψη του ρόλου του παθητικού καπνίσματος στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα, στην ερμηνεία της αιτιολογίας του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, στην ποσοτικοποίηση του συσχετισμού μεταξύ του ψυχολογικού άγχους και της στεφανιαίας νόσου, καθώς και στην αναγνώριση διατροφικών και άλλων παραγόντων ως επικίνδυνων για την ανάπτυξη καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Ο κ.Τριχόπουλος είχε κατά καιρούς τιμηθεί με σειρά βραβείων για τη συμβολή του στην ιατρική έρευνα. Επίσης, είχε διακριθεί για το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

Δείτε μιας εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του καθηγητή στο κανάλι της Βουλής.

Για έναν επιστήμονα που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και τίμησε τη χώρα διεθνώς κάνει λόγο ο υπουργός υγείας, Μάκης Βορίδης, στη δήλωση του για τον θάνατο του ακαδημαϊκού Δημήτρη Τριχόπουλου.
«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Δημήτρη Τριχόπουλου, ενός ξεχωριστού ανθρώπου και επιστήμονα. Ενός ακαδημαϊκού, ο οποίος με την προσφορά του σημάδεψε τον χώρο της Υγείας. Ενός από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ιατρούς, διεθνώς, με φήμη και ικανότητα που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και τίμησε την χώρα μας. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

«Η απώλεια του καθηγητή και ακαδημαϊκού Δημητρίου Τριχόπουλου αποτελεί ένα θλιβερό γεγονός για την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα διεθνώς και την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος για τον θάνατο του Δημήτρη Τριχόπουλου.

«Με τη ζωή και το έργο του πλάτυνε τους ορίζοντες της επιστήμης την οποία υπηρέτησε, προάγοντας διαρκώς την επιστημονική γνώση και προσφέροντας με τα πορίσματα της έρευνάς του σπουδαία κοινωνική υπηρεσία. Η διεθνής αναγνώριση της σημασίας της έρευνάς του και η κορυφαία του σταδιοδρομία ανέδειξαν τις δυνατότητες των Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών και συνετέλεσαν στην εμπέδωση του «καλού ονόματος» που διαχρονικά, όσο και δικαιωματικά, έχουν κατακτήσει» προσθέτει ο κ. Λοβέρδος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε σε δήλωσή του: «Αποχαιρετούμε με θλίψη το Δημήτρη Τριχόπουλο, το διαπρεπή επιστήμονα, τον πανεπιστημιακό δάσκαλο, τον διακεκριμένο ερευνητή, που τίμησε, όσο λίγοι, την επιστήμη του και τη χώρα του. Ο μεγάλος αυτός Έλληνας κέρδισε επάξια το σεβασμό και το διεθνές κύρος με το επιστημονικό έργο του και το υψηλό ήθος του. Οι διακρίσεις που τον συνοδεύουν μαρτυρούν την πολυεπίπεδη προσφορά τουστην επιστήμη, αλλά και στην κοινωνία».

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην υπουργός Υγείας αναφερόμενος στην προσωπικότητα του εκλιπόντος επισημαίνει στο in.gr: «o Δ. Τριχόπουλος υπήρξε φωτεινό παράδειγμα της Ακαδημαϊκής Ιατρικής. Με την πρωτοποριακή έρευνά του τίμησε διεθνώς την Ελλάδα, ως καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι μέχρι το τέλος και παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε υπέβαλλε τον εαυτό του στη δοκιμασία των αεροπορικών πτήσεων προς τις ΗΠΑ, παρά τις συστάσεις των θεραπόντων ιατρών του. Κατά τη γνώμη μου είναι παράδειγμα για τους νεότερους συναδέλφους που έχουν πραγματικές ακαδημαϊκές ανησυχίες».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, σημειώνει ότι «ο Δημήτρης Τριχόπουλος, ήταν από τους επιστήμονες που διατηρούσε τον τίτλο του καθηγητής για πολλά χρόνια, έως και 30. Θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης Επιδημιολογίας και Υγιεινής στην Ελλαδα, και με την μακροχρόνια παρουσία του στην Ιατρική Σχολή κατάφερε να αναπτύξει τη σύγχρονη Ιατρική Στατιστική, Προληπτική Ιατρική και Ιατρική της Εργασίας. Σε επιστημονικό επίπεδο το όνομά του συνδέθηκε με σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις στον τομέα της διατροφής και του ρόλου της στον καρκίνο. Επίσης, εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, παράλληλα με την Ελλάδα, και αυτό δείχνει την σημαντική του θέση στην σύγχρονη ιατρική επιστήμη. Τέλος, να επισημάνουμε ότι υπήρξε για περισσότερα από 20 χρόνια μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είχε δε διακριθεί για το κοινωνικό του έργο, καθώς είχε το χάρισμα να εκλαϊκεύει την επιστημονική γνώση, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του ρόλου της μεσογειακής διατροφής στην υγεία μας».

Σε ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφέρει ότι έχασε ένα από τα πλέον επίλεκτα και διακεκριμένα μέλη της κοινότητάς του. «Ο εκλιπών υπήρξε εξαίρετος πανεπιστημιακός δάσκαλος, με πλούσιο ερευνητικό, συγγραφικό και διδακτικό έργο, το οποίο τύγχανε παγκόσμιας αναγνώρισης, αλλά και γενικότερα ένας σοφός Άνθρωπος», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΚΠΑ που γνωστοποιεί ότι προτίθεται να τιμήσει τη μνήμη του Δ.Τριχόπουλου με σειρά ειδικών εκδηλώσεων.

Τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην σύζυγο και την οικογένεια του εκλιπόντος εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. «Ο Δημήτρης Τριχόπουλος υπήρξε διακεκριμένος Καθηγητής Ιατρικής σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της έρευνας, ειδικά στον τομέα της Επιδημιολογίας, με συγγραφή εκατοντάδων επιστημονικών άρθρων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Επρόκειτο για έναν βραβευμένο ακαδημαϊκό, ο οποίος με το ήθος του και την στρατιά ιατρών που δημιούργησε μέσα από το έγκριτο επιστημονικό του έργο, πέτυχε την διεθνή αναγνώριση και προβολή της χώρας μας. Είναι σίγουρο ότι το κενό που αφήνει ένας τόσο σημαντικός και καταξιωμένος επιστήμονας στον ιατρικό κόσμο είναι δυσαναπλήρωτο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, δια του προέδρου Μιχάλη Βλασταράκου, εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος σημειώνοντας «βαθιά θλίψη στο σύνολο του επιστημονικού κόσμου έχει προκαλέσει η απώλεια του εξαιρετικού επιστήμονα, Καθηγητή Ιατρικής, Ακαδημαϊκού, Δημητρίου Τριχόπουλου».

Βαγγέλης Πρατικάκης, Μαίρη Μπιμπή

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024