Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτη δοκιμή για το νέο σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών της Ευρώπης

Πρώτη δοκιμή για το νέο σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών της Ευρώπης

Ευρωπαϊκός δορυφόρος μετέδωσε στο έδαφος εικόνες χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ένα σύστημα επικοινωνιών που βασίζεται σε λέιζερ. Το σύστημα EDRS θα μεσολαβεί στις επικοινωνίες των δορυφόρων κέντρα και θα προσφέρει για πρώτη φορά αδιάλειπτη σύνδεση με τα επίγεια κέντρα λήψης.

Ευρωπαϊκός δορυφόρος μετέδωσε στο έδαφος μια σειρά από εικόνες χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ένα σύστημα επικοινωνιών που βασίζεται σε λέιζερ. Το σύστημα EDRS θα μεσολαβεί στις επικοινωνίες των δορυφόρων και θα προσφέρει για αδιάλειπτη σύνδεση με τα επίγεια κέντρα λήψης.

Το EDRS (European Data Relay Satellite, Ευρωπαϊκός Δορυφόρος Αναμετάδοσης Δεδομένων) με κόστος που εκτιμάται στα 450 εκατομμύρια δολάρια, θα χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα Copernicus, ένα ευρωπαϊκό, πρόγραμμα γεωσκόπησης με ραντάρ, κόστους 7,5 δισ. ευρώ. Θα είναι επίσης διαθέσιμο για συνδρομητές επί πληρωμή.

Διαβάστε επίσης:

Όπως εξήγησε στο Reuters ο Γιόζεφ Άσμπαχερ της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, οι σημερινοί ευρωπαϊκοί δορυφόροι μπορούν να λαμβάνουν και να μεταδίδουν δεδομένα μόνο όταν έχουν οπτική επαφή με τους σταθμούς εδάφους.

Η ESA χρησιμοποιεί τέσσερις σταθμούς σε όλο τον κόσμο, αυτό όμως δεν αρκεί για αδιάλειπτη σύνδεση. «Υπάρχουν διακοπές των 45 έως 90 λεπτών μέχρι να φτάσει ο δορυφόρος από τον ένα σταθμό στον άλλο» είπε ο Άσμπαχερ.

Στην τελική του μορφή, το σύστημα EDRS θα περιλαμβάνει δύο δορυφόρους που θα μεσολαβούν στις επικοινωνίες άλλων δορυφόρων με τους σταθμούς εδάφους. Οι πομποδέκτες λέιζερ θα μεταδίδουν δεδομένα με ταχύτητα 1,8 gigabit ανά δευτερόλεπτο, εκατοντάδες φορές υψηλότερη σε σχέση με τις διαδικτυακές συνδέσεις ADSL.

Το EDRS θα προσφέρει επίσης δυνατότητα κρυπτογράφησης για ευαίσθητα δεδομένα και θα περιορίσει την εξάρτηση της Ευρώπης από ξένους επίγειους σταθμούς.

Στη δοκιμή της Παρασκευής, ο καινούργιος δορυφόρος Sentinel-1a του Copernicus μετέδωσε εικόνες ραντάρ σε δορυφόρο επικοινωνιών της Inmarsat που απείχε 36.000 χιλιόμετρα.

Η επιτυχής δοκιμή ανοίγει τώρα το δρόμο για την ανάθεση του EDRS στην Astrium, μια εταιρεία του ομίλου Airbus.

Ένα παραπλήσιο σύστημα επικοινωνιών με λέιζερ δοκιμάζεται από τη NASA για τις επικοινωνίες της με αποστολές στο βαθύ Διάστημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/4): Πού θα δείτε play offs και Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός

Δείτε το σημερινό (24/4) πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024