Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μικρή μετάλλαξη μετέτρεψε άκακο κουνούπι σε βαμπίρ

Μικρή μετάλλαξη μετέτρεψε άκακο κουνούπι σε βαμπίρ

Ο επικίνδυνος «Αηδής ο αιγυπτιακός», ένα κουνούπι που συγγενεύει με το κουνούπι-τίγρη και έχει πλέον εξαπλωθεί και στην Ελλάδα, άρχισε να λιμπίζεται το ανθρώπινο αίμα λόγω μετάλλαξης σε ένα μεμονωμένο γονίδιο.

Ο επικίνδυνος «Αηδής ο αιγυπτιακός», ένα κουνούπι που συγγενεύει με το κουνούπι-τίγρη και έχει πλέον εξαπλωθεί και στην Ελλάδα, άρχισε να λιμπίζεται το ανθρώπινο αίμα λόγω μετάλλαξης σε ένα μεμονωμένο γονίδιο, αποκαλύπτει μελέτη του Πανεπιστημίου του Πρίνστον.

Το είδος Aedes aegypti είναι φορέας σοβαρών ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο οποίος μολύνει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο, και ο κίτρινος πυρετός, που προκαλεί δεκάδες χιλιάδες θανάτους.

H διαλεύκανση του μηχανισμού που κάνει το αιμοδιψές τέρας να παρασιτεί σε ανθρώπους θα μπορούσε να οδηγήσει στην αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών, επισημαίνουν οι ερευνητές στο Nature.

Η Κάρολιν ΜακΜπράιντ, επικεφαλής της μελέτης, συνέκρινε δύο υποείδη του Aedes aegypti που ζουν στην ίδια περιοχή στις ακτές της Κένυας. Το υποείδος A.aegypti aegypti ζει κοντά σε σπίτια και τρέφεται με ανθρώπινο δέρμα, ενώ το υποείδος A.aegypti formosus ζει στο δάσος και προτιμά το αίμα άλλων θηλαστικών.

Στα πρώτα εργαστηριακά πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πρώτο υποείδος προτιμά την ανθρώπινη οσμή ενώ το δεύτερο την οσμή των ινδικών χοιριδίων.

Στην επόμενη φάση συγκρίθηκαν τα γονίδια που σχετίζονται με τις κεραίες των κουνουπιών, οι οποίες λειτουργούν ως χημικοί αισθητήρες. Τα δύο υποείδη βρέθηκαν να διαφέρουν στα γονίδια Or4 και Or103, τα οποία κωδικοποιούν οσφρητικούς υποδοχείς στις κεραίες.

Στο «ανθρωποφάγο» υποείδος A.aegypti aegypti, ο υποδοχέας Or4 είναι ευαίσθητο στη σουλκατόνη, ένα συστατικό της ανθρώπινης οσμής το οποίο απουσιάζει από τα ινδικά χοιρίδια και παράγεται σε πολύ μικρές ποσότητες σε άλλα είδη.

Φαίνεται λοιπόν ότι η διαφοροποίηση αυτού του γονιδίου έκανε το κουνούπι να διψά για ανθρώπινο αίμα.

Η ανακάλυψη, λένε οι ερευνητές, θα μπορούσε τώρα να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων εντομοαπωθητικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024