Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η επιστήμη της «χαρισματικής φωνής»

Η επιστήμη της «χαρισματικής φωνής»

Όταν ο συντηρητικός ιταλός πολιτικός Ουμπέρτο Μπόσι υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο το 2004, οι βλάβες δεν άλλαξαν μόνο τη φωνή αλλά και τη δημόσια εικόνα του, αφού άρχισε να ακούγεται «μειλίχιος» αντί «αυταρχικός» όπως πριν. Ερευνητές στις ΗΠΑ υποστηρίζουν τώρα ότι γνωρίζουν το γιατί.

Όταν ο συντηρητικός ιταλός πολιτικός Ουμπέρτο Μπόσι υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο το 2004, οι βλάβες δεν άλλαξαν μόνο τη φωνή αλλά και τη δημόσια εικόνα του, αφού άρχισε να ακούγεται «μειλίχιος» αντί «αυταρχικός» όπως πριν.

Ερευνητές στις ΗΠΑ υποστηρίζουν τώρα ότι γνωρίζουν το γιατί: η ανάλυσή τους δείχνει ότι οι φωνές που δίνουν την εντύπωση του χαρισματικού ομιλητή τείνουν να είναι πιο βαθιές και έχουν μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων.

Ο Ροζάριο Σινιορέλο και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες εξέτασαν ομιλίες που είχε δώσει ο Μπόσι πριν και μετά το εγκεφαλικό.

Η ανάλυση των ακουστικών παραμέτρων έδειξε ότι η σημαντικότερη αλλαγή ήταν η μείωση του εύρους συχνοτήτων, πιθανώς λόγω ασύμμετρης παράλυσης των μυών στις φωνητικές χορδές.

«Το εγκεφαλικό έκανε την καμπύλη τονικότητας πολύ επίπεδη» λέει ο Σινιορέλο. «Ζήτησα από ακροατές να ακούσουν τη φωνή του και αποκόμισαν την εντύπωση ενός μειλίχιου και ικανού ηγέτη, κάτι πολύ διαφορετικό από την αυταρχική εντύπωση [που έδινε πριν το εγκεφαλικό».

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό της «χαρισματικής» φωνής ήρθε στο φως με περαιτέρω αναλύσεις σε ομιλίες του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του δημάρχου της Νάπολης Λουίτζι ντε Ματζίστρις και του τέως προέδρου της βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι φωνές με χαμηλή «θεμελιώδη συχνότητα», δηλαδή οι πιο βαθιές φωνές, δίνουν την εντύπωση του «κυρίαρχου» ή ακόμα και «απειλητικού» ομιλητή.

Τα χαρακτηριστικά της χαρισματικής φωνής δείχνουν να είναι διαπολιτισμικά, φαίνεται όμως ότι υπάρχουν και διαφορές από κουλτούρα σε κουλτούρα. Όπως αναφέρει ο Σινιορέλο, «οι Ιταλοί δείχνουν να χρειάζονται τις βαθιές φωνές ενώ οι Γάλλοι τις ψιλές […] Φαίνεται ότι οι Ιταλοί προτιμούν τους κυρίαρχους ηγέτες, ενώ οι Γάλλοι τους πιο ικανούς».

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ακουστικής, βρίσκεται σε συμφωνία με προηγούμενες έρευνες, οι οποίες είχαν δείξει ότι οι ψηφοφόροι τείνουν να προτιμούν πολιτικούς με βαθιά φωνή, και ότι οι διευθυντές επιχειρήσεων με βαθιά φωνή είναι στατιστικά πιθανότερα να διοικούν μεγαλύτερες εταιρείες και να έχουν υψηλότερες αποδοχές.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024