Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΥ: Να απαγορευτεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε εσωτερικούς χώρους

ΠΟΥ: Να απαγορευτεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε εσωτερικούς χώρους

Aυστηρές απαγορεύσεις στη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε κλειστούς χώρους, στη διαφήμισή τους, καθώς και στην πώλησή τους σε ανηλίκους ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε έκθεση που εξέδωσε την Τρίτη.

Aυστηρές απαγορεύσεις στη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε κλειστούς χώρους, στη διαφήμισή τους, καθώς και στην πώλησή τους σε ανηλίκους ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε έκθεση που εξέδωσε την Τρίτη.

Στην έκθεσή του, ο ΠΟΥ καλεί να υπάρξει ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ο ΠΟΥ επιμένει ιδίως στην πρόταση να απαγορευθεί αυστηρά η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων στους ανηλίκους και τονίζει ότι η χρήση τους εγείρει «σοβαρές απειλές» για την υγεία των εφήβων και των εμβρύων.

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ, σε μια έκθεσή της η οποία πρόκειται να συζητηθεί από τα κράτη-μέλη σε μια σύνοδο για αυτό το ζήτημα η οποία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Οκτώβριο στη Μόσχα, εξέφρασε εξάλλου την ανησυχία της για τη συγκέντρωση του ελέγχου της αγοράς των προϊόντων αυτών, οι πωλήσεις των οποίων έχουν ήδη αξία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα χέρια των πολυεθνικών του κλάδου της καπνοβιομηχανίας.

Ο ΠΟΥ καλεί να εξεταστεί ένα φάσμα «ρυθμιστικών επιλογών», όπως για παράδειγμα να απαγορευθεί στους κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων να υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα για την υγεία -να λένε ότι βοηθούν τους χρήστες τους να κόψουν το κάπνισμα- έως ότου υπάρξουν «πειστικά επιστημονικά δεδομένα τα οποία να υποστηρίζουν» αυτόν τον ισχυρισμό και έως ότου τα ηλεκτρονικά τσιγάρα «λάβουν έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές».

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα οφείλουν να ρυθμιστούν από τις υγειονομικές αρχές, ώστε να «ελαχιστοποιηθούν» οι τοξικές ουσίες που περιέχουν «αλλά και η εκπομπή τοξικών ουσιών», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις φρούτων, γλυκισμάτων ή αλκοολούχων ποτών πρέπει να απαγορευτούν, πρόσθεσε και τόνισε πως οι αυτόματες συσκευές πώλησης πρέπει να καταργηθούν από σχεδόν όλες τις τοποθεσίες.

Ο ΠΟΥ είχε κηρύξει τον πόλεμο στη βιομηχανία του καπνού πριν από μια δεκαετία, και είχε καταρτίσει τη Σύμβαση Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (ΣΠΕΚ), την πρώτη διεθνή συνθήκη για τη δημόσια υγεία, η οποία έχει υπογραφεί από 179 κράτη-μέλη του και έχει τεθεί σε ισχύ από το 2005.

Ήδη πριν δώσει σήμερα στη δημοσιότητα την έκθεσή του, ο ΠΟΥ είχε καταστήσει σαφές ότι τάσσεται υπέρ της επιβολής παρόμοιων περιορισμών σε όλα τα προϊόντα τα οποία περιέχουν νικοτίνη, συμπεριλαμβανομένων αυτών τα οποία δεν περιέχουν καπνό.

Οι επιστήμονες μέχρι σήμερα διχάζονται για τους κινδύνους και τα ενδεχόμενα οφέλη των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία γενικά θεωρείται πως είναι λιγότερο βλαβερά από τα συμβατικά τσιγάρα.

Μάλιστα, μια ομάδα ερευνητών είχε καλέσει τον ΠΟΥ τον Μάιο να μην κατατάξει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στα προϊόντα καπνού, επιχειρηματολογώντας πως εάν το κάνει, θα χαθεί μια σημαντική ευκαιρία να μειωθούν σημαντικά οι ασθένειες και οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα.

Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα, μια άλλη ομάδα ειδικών διαφώνησε ρητά με αυτή την εισήγηση και τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης μιας εισήγησης περί αυστηρών ρυθμίσεων από τον ΠΟΥ.

Συνολικά 178 χώρες έχουν επικυρώσει την ΣΠΕΚ και υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις διατάξεις της.

Μια από τις πιο σημαντικές χώρες που έχει υπογράψει αλλά δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση είναι οι ΗΠΑ.

Εκτίμηση αναλυτών της τράπεζας Wells Fargo η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο προβλέπει ότι στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων και συναφών ειδών θα ξεπεράσουν αυτές των συμβατικών ως το 2020.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024