Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε λάθος τροχιά δύο δορυφόροι του Galileo

Σε λάθος τροχιά δύο δορυφόροι του Galileo

Δύο δορυφόροι του συστήματος Galileo που εκτοξεύτηκαν με πύραυλο Soyouz από τη Γαλλική Γουιάνα δεν κατέστη δυνατό να τεθούν στην προβλεπόμενη τροχιά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καθυστερήσει η λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος πλοήγησης που έχει στόχο να ανταγωνισθεί το αμερικανικό GPS.

Δύο δορυφόροι του συστήματος Galileo που εκτοξεύτηκαν με πύραυλο Soyouz από τη Γαλλική Γουιάνα δεν κατέστη δυνατό να τεθούν στην προβλεπόμενη τροχιά, ανακοίνωσε η εταιρεία Areianespace, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καθυστερήσει η λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος πλοήγησης που έχει στόχο να ανταγωνισθεί το αμερικανικό GPS.

Οι δορυφόροι είναι αντίστοιχα ο πέμπτος και ο έκτος του δικτύου του Galileo που θα αριθμεί συνολικά 30 δορυφόρους (27 επιχειρησιακοί και 3 σε ενεργή εφεδρεία) και προγραμματίζεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το 2020.

Η εκτόξευση των Galileo Sat-5 και Sat-6, η οποία προβλεπόταν αρχικά να γίνει την Πέμπτη, χρειάσθηκε να αναβληθεί εξαιτίας των κακών μετεωρολογικών συνθηκών. Έπειτα από μια αποστολή 3 ωρών και 48 λεπτών, οι δύο δορυφόροι έπρεπε να τεθούν σε κυκλική τροχιά σε ύψος 23.222 χιλιομέτρων.

Επρόκειτο να είναι επιχειρησιακοί το φθινόπωρο, μετά τις πρώτες δοκιμές τους στο Διάστημα, και να προστεθούν στους τέσσερις δορυφόρους που βρίσκονται ήδη σε τροχιά.

«Οι συμπληρωματικές παρατηρήσεις που συγκεντρώθηκαν μετά την απόσπαση από τον πύραυλο των δορυφόρων της αποστολής Soyouz VS09 για το Galileo FOC M1, φανερώνουν μια απόκλιση ανάμεσα στην τροχιά που επιτεύχθηκε και αυτή που προβλεπόταν» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Arianespace, που είναι υπεύθυνη για την εκτόξευση των δορυφόρων.

«Οι δορυφόροι τέθηκαν σε τροχιά πιο χαμηλή απ’ αυτή που προβλεπόταν τη στιγμή που αποσπάσθηκαν από τον πύραυλο. Μελετώνται οι επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει για τους δορυφόρους» προσθέτει η Arianespace συμπληρώνοντας ότι «διεξάγονται έρευνες».

Η Arianespace δεν έχει μιλήσει προς το παρόν για το ενδεχόμενο να διορθωθεί η τροχιά των δύο δορυφόρων. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), σε σύντομη ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η δορυφόροι «ελέγχονται με ασφάλεια από το επιχειρησιακό κέντρο της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024