Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Σκιώδεις ζώνες» και κρυφά κρούσματα θολώνουν την εικόνα για τον Έμπολα

«Σκιώδεις ζώνες» και κρυφά κρούσματα θολώνουν την εικόνα για τον Έμπολα

Η κλίμακα της επιδημίας του ιού Έμπολα δεν είναι γνωστή σε όλη της την έκταση, καθώς οικογένειες κρύβουν οικείους τους που έχουν μολυνθεί μέσα σε σπίτια, ενώ υπάρχουν «σκιώδεις ζώνες» στις οποίες το ιατρικό προσωπικό δεν μπορεί να φτάσει, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Οι νεκροί από την επιδημία έφτασαν τους 1.427.

Η κλίμακα της επιδημίας του ιού Έμπολα δεν είναι γνωστή σε όλη της την έκταση, καθώς οικογένειες κρύβουν οικείους τους που έχουν μολυνθεί μέσα σε σπίτια, ενώ υπάρχουν «σκιώδεις ζώνες» στις οποίες το ιατρικό προσωπικό δεν μπορεί να φτάσει, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι νεκροί από την επιδημία έφτασαν τους 1.427, καθώς αναφέρθηκαν 77 επιπλέον θάνατοι σε τέσσερις από τις χώρες που πλήττονται: Τη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε. Τα γνωστά κρούσματα είναι 2.615 αλλά, όπως σημείωσε ο ΠΟΥ, η εικόνα αυτή μπορεί να μην περιγράφει πλήρως την πραγματικότητα.

Επειδή δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, ορισμένοι άνθρωποι που μολύνονται προτιμούν να πεθάνουν στα σπίτια τους, ανέφερε ο ΠΟΥ. Αυτό συμβαίνει ιδίως στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε, όπου το στίγμα και η κοινωνική απόρριψη λόγω του Έμπολα αποτελούν γενικευμένο πρόβλημα.

Την ίδια ώρα ορισμένοι στη δυτική Αφρική συνεχίζουν να αρνούνται ότι υπάρχει ο ιός. Άλλοι πιστεύουν ότι οι πτέρυγες απομόνωσης των ασθενών στην πραγματικότητα είναι θάλαμοι επώασης του Έμπολα, τονίζει ο ΠΟΥ.

Επιπλέον, οι χώρες οι οποίες πλήττονται από τον Έμπολα αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προσωπικό, προμήθειες και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου ατομικού εξοπλισμού προστασίας,. Τα νοσοκομεία αδυνατούν να χειριστούν τον αριθμό των κρουσμάτων, τόσο διαγνωστικά όσο και νοσηλευτικά.

Εξάλλου πολυάριθμα ιατρικά κέντρα και κλινικές έχουν κλείσει στις χώρες που πλήττονται από την επιδημία διότι το ιατρικό προσωπικό τράπηκε σε φυγή, εξαιτίας του φόβου ότι θα προσβληθεί από τον Έμπολα. Στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, την Μονρόβια, αλλά και σε άλλες περιοχές, σχεδόν όλες οι υπηρεσίες υγείας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Αμέσως μόλις ανοίγουν νέες εγκαταστάσεις για ασθενείς του Έμπολα κατακλύζονται με ασθενείς, κάτι το οποίο σημαίνει πως πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν συμπτώματα ορατά διά γυμνού οφθαλμού, σημείωσε ο ΠΟΥ.

Στη Μονρόβια ένα κέντρο θεραπείας ασθενών με Έμπολα το οποίο διαθέτει 20 κλίνες και άνοιξε την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αναγκασμένο να νοσηλεύσει πάνω από 70 ασθενείς.

Υπάρχουν επίσης «γκρίζες ζώνες», χωριά όπου οι κάτοικοι αρνούνται στους εργαζόμενους των υγειονομικών υπηρεσιών να κάνουν έρευνα για κρούσματα, ή δεν υπάρχει πρόσβαση λόγω έλλειψης προσωπικού και οχημάτων. Σε πολλά χωριά στην επαρχία, οι κάτοικοι καίνε πτώματα χωρίς να ειδοποιούν καν τις αρχές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024