Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ολοκληρώθηκε το γονιδίωμα της γάτας

Ολοκληρώθηκε το γονιδίωμα της γάτας

Έπειτα από προσπάθειες επτά ετών ερευνητές στις ΗΠΑ κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αλληλουχία του γονιδιώματος της κατοικίδιας γάτας. Δεδομένου ότι οι γάτες νοσούν από ασθένειες από τις οποίες νοσούν και οι άνθρωποι όπως η λευχαιμία και το AIDS, η μελέτη του γονιδιώματος ίσως προσφέρει νέα στοιχεία στους επιστήμονες για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών.

Έπειτα από προσπάθειες επτά ετών ερευνητές στις ΗΠΑ κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αλληλουχία του γονιδιώματος της κατοικίδιας γάτας. Είχαν γίνει και άλλες απόπειρες στο παρελθόν για να αποκωδικοποιηθεί το γονιδίωμα της κατοικίδιας γάτας αλλά δεν είχαν ευτυχή κατάληξη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι είχαν ξεκινήσει την αποκωδικοποίηση της Κανέλας, μιας γάτας Αβησσυνίας, το 2007 αλλά με τα τότε τεχνικά μέσα είχαν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν το 60% του γονιδιώματος της. Όπως ανακοίνωσαν με την εξέλιξη της τεχνολογίας σε αυτόν τον τομέα κατάφεραν τελικά να ολοκληρώσουν την αποκωδικοποίηση.

Η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος της γάτας ήταν ζητούμενο για την επιστημονική κοινότητα για δύο λόγους. Πρώτον γιατί έχει διαπιστωθεί ότι οι γάτες από την στιγμή που εμφανίσθηκαν στον πλανήτη παρουσιάζουν πολύ μικρές γονιδιακές μεταβολές και έχει ενδιαφέρον η μελέτη τους.

Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος όμως είναι επειδή οι γάτες νοσούν από ασθένειες που νοσούν και οι άνθρωποι όπως η λευχαιμία και το AIDS. Η χαρτογράφηση και μελέτη του γονιδιώματος τους ίσως προσφέρει νέα στοιχεία στους επιστήμονες για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024