Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΥ: Σε 729 ανέρχονται οι θάνατοι από τον ιό Έμπολα στη δυτική Αφρική

ΠΟΥ: Σε 729 ανέρχονται οι θάνατοι από τον ιό Έμπολα στη δυτική Αφρική

Ο αριθμός των νεκρών της επιδημίας αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό Έμπολα δεν σταματά να αυξάνεται. Σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), οι θάνατοι στη δυτική Αφρική έχουν φτάσει τους 729 σε διάστημα πέντε μηνών, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 1.300. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι θέτει σε εφαρμογή σχέδιο ύψους 100 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ο αριθμός των νεκρών της επιδημίας αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό Έμπολα δεν σταματά να αυξάνεται. Σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), οι θάνατοι στη δυτική Αφρική έχουν φτάσει τους 729 σε διάστημα πέντε μηνών, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 1.300.

Από την 23η ως την 27η Ιουλίου, «συνολικά 122 νέα κρούσματα (επιβεβαιωμένα, πιθανά και ύποπτα) καθώς και 57 θάνατοι σημειώθηκαν στη Γουινέα, στη Λιβερία, στη Νιγηρία και στη Σιέρα Λεόνε», διευκρίνισε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως οι αρχές της Νιγηρίας έχουν εντοπίσει 59 πρόσωπα τα οποία ήλθαν σε επαφή με έναν υπήκοο των ΗΠΑ ο οποίος απεβίωσε στο Λάγκος την περασμένη εβδομάδα. Το άτομο αυτό είχε φτάσει στη χώρα από τη Λιβερία μέσω του Τόγκο και της Γκάνας.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση της «πρωτοφανούς» επιδημίας του Έμπολα

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν θα συναντηθεί την Παρασκευή στο Κόνακρι της Γουινέας με τους προέδρους των χωρών όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

«Η κλίμακα της επιδημίας και η συνεχιζόμενη απειλή, απαιτεί από τον ΠΟΥ και τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε να αντιδράσουν σε άλλο επίπεδο πλέον, κάτι που απαιτεί επιπρόσθετους πόρους, ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό εντός των χωρών αυτών, συντονισμό και ετοιμότητα» είπε η Τσαν. Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια, χρειάζονται κατεπειγόντως στις χώρες αυτές γιατροί, νοσοκόμες, επιδημιολόγοι και ειδικοί σε θέματα τροφοδοσίας και ανεφοδιασμού υλικών.

Η επιδημία και η βοήθεια που χρειάζεται να δοθεί στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα οξύτερα προβλήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων και στη σύνοδο κορυφής μεταξύ των χωρών της Αφρικής και των ΗΠΑ, την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε από την πλευρά της η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Οι ηγέτες της Σιέρα Λεόνε και της Λιβερίας έχουν πάντως ακυρώσει τη συμμετοχή τους στη Σύνοδο αυτή. Είναι ακόμη ασαφές εάν και ο πρόεδρος της Γουινέας, ο Άλφα Κοντέ, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον.

Σε συναγερμό χώρες της δυτικής Αφρικής

Στο μεταξύ, η Κένυα και η Αιθιοπία, όπου βρίσκονται δύο από τα σημαντικότερα αεροδρόμια της Αφρικής, ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι εντείνουν τα μέτρα που λαμβάνουν για να αποφευχθεί η εξάπλωση του Έμπολα στο έδαφός τους.

Το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστροφών της Κένυας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η υπηρεσία υγείας των λιμένων, η οποία είναι επίσης αρμόδια για τους αερολιμένες, έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και ότι τα μέτρα παρακολούθησης έχουν αυξηθεί στα σημεία ελέγχου στα σύνορα ώστε να περιοριστεί κάθε ενδεχόμενη απειλή εξάπλωσης της ασθένειας στην κενυατική επικράτεια.

Μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Τζόμο Κενυάτα στο Ναϊρόμπι μετακινούνται περίπου 19.000 επιβάτες την ημέρα, από και προς περίπου 50 χώρες της Αφρικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Η αιθιοπική εθνική εταιρεία αερομεταφορών Ethiopia Airlines, η οποία εξυπηρετεί 81 διεθνείς προορισμούς -στην Αφρική, στην Ευρώπη, στην Ασία, στη Μέση Ανατολή και στην Αμερική- ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι έχει λάβει «έκτακτα μέτρα προφύλαξης σχετικά με την επιδημία του Έμπολα».

«Μια αυστηρή και ειδική επιτήρηση ισχύει για όλες τις πτήσεις από τη δυτική Αφρική που φθάνουν στο αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα θεωρεί ότι η επιδημία του Έμπολα είναι πλέον «εκτός ελέγχου» και προειδοποιεί πως υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος να δούμε και άλλες χώρες να πλήττονται» από τον ιό.

Ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, ο Έρνεστ Μπάι Κορόμα, επέκρινε τον ΠΟΥ, λέγοντας ότι δεν κάνει όσα θα έπρεπε για να σταματήσει την επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, μία ημέρα αφότου ο ίδιος κήρυξε τη χώρα του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Κορόμα επισκέφθηκε το τοπικό γραφείο του ΠΟΥ στην πρωτεύουσα Φριτάουν νωρίς το πρωί της Πέμπτη, αλλά το βρήκε κλειστό και «δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της χώρας.

Με δεδομένο το μέγεθος της κρίσης, το γραφείο του ΠΟΥ θα έπρεπε να λειτουργεί «σε 24ωρη βάση», τόνισε ο πρόεδρος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024