Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέο είδος δεινόσαυρου με δύο ζευγάρια φτερών

Νέο είδος δεινόσαυρου με δύο ζευγάρια φτερών

Το απολίθωμα ενός ακόμα τετράπτερου δεινόσαυρου, του μεγαλύτερου που έχει βρεθεί ως σήμερα, υπόσχεται να προσφέρει νέα στοιχεία για την εξέλιξη της πτήσης. Το νέο, σαρκοβόρο είδος, με την ονομασία Changyuraptor yangi, ξεχωρίζει για τα πτίλα (φτερά) που κάλυπταν την ουρά του και έφταναν σε μήκος 30 εκατοστών. Είναι τα μακρύτερα πτίλα που έχουν βρεθεί ως σήμερα σε φτερωτό δεινόσαυρο, αναφέρουν οι παλαιοντολόγοι.

Το απολίθωμα ενός ακόμα τετράπτερου δεινόσαυρου, του μεγαλύτερου που έχει βρεθεί ως σήμερα, υπόσχεται να προσφέρει νέα στοιχεία για την εξέλιξη της πτήσης.

Το νέο είδος, με την ονομασία Changyuraptor yangi, ξεχωρίζει για τα πτίλα (φτερά) που κάλυπταν την ουρά του και έφταναν σε μήκος τα 30 εκατοστά. Είναι τα μακρύτερα πτίλα που έχουν βρεθεί ως σήμερα σε φτερωτό δεινόσαυρο, αναφέρουν παλαιοντολόγοι στην επιθεώρηση Nature Communications.

Το πιθανότερο είναι ότι η φτερωτή ουρά βοηθούσε τον ιπτάμενο κυνηγό, βάρους πέντε κιλών και μήκους 120 εκατοστών, να επιβραδύνει κατά την προσγείωση.

Το απολίθωμα του Changyuraptor yangi, ηλικίας 125 εκατομμυρίων ετών, ανακαλύφθηκε στην επαρχία Λιαονίνγκ της βορειοανατολικής Κίνας, μια περιοχή που έχει δώσει μια πληθώρα απολιθωμάτων φτερωτών δεινόσαυρων.

Ο χαρακτηριστικότερος εκπρόσωπος αυτής της ομάδας είναι ο Microraptor, ένας πιο μικρόσωμος συγγενής του Changyuraptor yangi. Και τα δύο είδη είχαν πτίλα και στα τέσσερα άκρα, δίνοντας την εικόνα ενός πλάσματος με τέσσερις φτερούγες.

Παραμένει ασαφές αν αυτοί οι «τετράπτεροι» δεινόσαυροι πετούσαν όπως τα σημερινά πουλιά, ή αν απλώς πηδούσαν από μεγάλο ύψος και κινούνταν σαν ανεμόπτερα. Το πιθανότερο όμως είναι ότι ήταν καλοί αεροπόροι.

«Πολλά από τα χαρακτηριστικά που συνδέονται παραδοσιακά με τα πτηνά στην πραγματικότητα εμφανίστηκαν στους δεινόσαυρους πολύ πριν εμφανιστούν στο προσκήνιο τα πρώτα πουλιά» αναφέρει ο Άλαν Τέρνερ του Πανεπιστημίου Stony Brook στη Νέα Υόρκη, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Τέτοια χαρακτηριστικά ήταν τα κούφια οστά, το φώλιασμα, τα πτίλα και πιθανώς και η πτήση» λέει.

Τα πτηνά, εξάλλου, κατάγονται από τους δεινόσαυρους, και οι τετράπτεροι δεινόσαυροι του Λιαονίνγκ δεν αποκλείεται να ήταν άμεσοι πρόγονοί τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024