Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακόμα μια οδυνηρή αποτυχία για το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα

Ακόμα μια οδυνηρή αποτυχία για το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα

Σε μια ακόμα παταγώδη αποτυχία, ρωσικός πύραυλος Proton-M καταστράφηκε την Παρασκευή ψηλά στην ατμόσφαιρα μαζί με τον δορυφόρο των 200 εκατομμυρίων ευρώ που θα μετέφερε σε τροχιά. Η Μόσχα έχει τώρα λόγο να ανησυχεί για απώλεια πελατών στην επικερδή αγορά εκτόξευσης δορυφόρων.

Σε μια ακόμα παταγώδη αποτυχία, ρωσικός πύραυλος Proton-M καταστράφηκε την Παρασκευή ψηλά στην ατμόσφαιρα μαζί με τον δορυφόρο των 275 εκατομμυρίων δολαρίων που θα μετέφερε σε τροχιά. Η Μόσχα έχει τώρα λόγο να ανησυχεί για απώλεια πελατών στην επικερδή αγορά εκτόξευσης δορυφόρων.

Η απώλεια του πυραύλου και του φορτίου του ήταν η δεύτερη αποτυχία σε διάστημα ενός χρόνου για τους πυραύλους Proton M, οι οποίοι τώρα καθηλώνονται μέχρι να διερευνηθεί το περιστατικό.

Η μη επανδρωμένη αποστολή της Παρασκευής τερματίστηκε 545 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ το οποίο νοικιάζει η Μόσχα στο Καζακστάν. Το ανώτερο στάδιο του πυραύλου παρουσίασε δυσλειτουργία σε ύψος 160 χιλιομέτρων και ολόκληρος ο πύραυλος καταστράφηκε φλεγόμενος στην ατμόσφαιρα, ανακοίνωσε στα ρωσικά μέσα η διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Ο προηγούμενος διευθυντής της Roscosmos «καρατομήθηκε» το 2013 έπειτα από μια σειρά αποτυχιών που ντρόπιασαν την υπηρεσία. Ο αντικαταστάτης του Όλεγκ Οσταπένκο έλαβε εντολή από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αναμορφώσει τη διαστημική βιομηχανία της χώρας με επιπλέον χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Proton-M είχαν καθηλωθεί τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2013, όταν ένας πύραυλος της σειράς συνετρίβη μαζί με τρεις δορυφόρους του Glonass, ρωσικού αντίστοιχου του αμερικανικού GPS.

Οι Proton-M είχαν επίσης καθηλωθεί τον Αύγουστο του 2011 μετά τη βλάβη ενός βοηθητικού προωθητήρα που οδήγησε στην απώλεια ενός ρωσικού δορυφόρου επικοινωνιών.

Ο ίδιος προωθητήρας χρησιμοποιήθηκε στην αποτυχημένη εκτόξευση της Παρασκευής, η οποία θα έθετε σε τροχιά έναν δορυφόρο επικοινωνιών που κατασκευάστηκε για τη Ρωσία από την Astrium, μια εταιρεία του ευρωπαϊκού ομίλου Airbus.

Ο δορυφόρος θα προσέφερε διαδικτυακές υπηρεσίες σε απομακρυσμένες περιοχές της Ρωσίας, και η απώλεια αναμένεται να καθυστερήσει κατά τρία ως τέσσερα χρόνια μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες.

Το τελευταίο περιστατικό έρχεται λίγες μέρες μετά την απειλή της Ρωσίας ότι θα σταματήσει τη διαστημική συνεργασία με τις ΗΠΑ λόγω των κυρώσεων που δέχεται για το ρόλο της στην κρίση της Ουκρανίας.

Η Μόσχα μεταξύ άλλων απειλεί ότι θα απαγορεύσει τις εκτοξεύσεις αμερικανικών στρατιωτικών δορυφόρων με ρωσικούς πυραύλους και δεν θα δεχθεί να παρατείνει τη ζωή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μετά το 2020.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024