Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακόμα και οι κατσαρίδες απολαμβάνουν τα χάδια

Ακόμα και οι κατσαρίδες απολαμβάνουν τα χάδια

Αν το σπίτι σας έχει αποικιστεί από γερμανικές κατσαρίδες, προσέξτε μην τις χαϊδέψετε: υπάρχει κίνδυνος να αρχίσουν να αναπαράγονται ταχύτερα. Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους και πολλά ακόμα ζώα, το άγγιγμα φαίνεται πως είναι μια σημαντική κοινωνική αλληλεπίδραση στα έντομα, αναφέρουν αμερικανοί εντομολόγοι.

Αν το σπίτι σας έχει αποικιστεί από γερμανικές κατσαρίδες, προσέξτε μην τις χαϊδέψετε: υπάρχει κίνδυνος να αρχίσουν να αναπαράγονται ταχύτερα.

Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους και πολλά ακόμα ζώα, το άγγιγμα φαίνεται πως είναι μια σημαντική κοινωνική αλληλεπίδραση στα έντομα, αναφέρουν αμερικανοί εντομολόγοι στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας πειραματίστηκαν με τη γερμανική κατσαρίδα Blattella germanica, είδος που μαγαρίζει και τα ελληνικά σπίτια και είναι συχνά ανθεκτικό στα οικιακά εντομοκτόνα.

Τα πειράματα έδειξαν ότι οι θηλυκές κατσαρίδες αντιδρούν στα «χάδια» των άλλων θηλυκών, ακόμα και στο άγγιγμα τεχνητών κεραιών από φτερά ξεσκονόπανου. Η σωματική επαφή φαίνεται ότι επηρεάζει το σύστημα της νεοτενίνης (ή ορμόνης νεαροποίησης) μιας ορμόνης που ελέγχει πολλές φυσιολογικές λειτουργίες των εντόμων.

Ως αποτέλεσμα, οι κατσαρίδες μεγαλώνουν και γεννούν ταχύτερα, ενώ αντίθετα οι κατσαρίδες που κρατήθηκαν σε απομόνωση αναπτύσσονταν και έφταναν σε αναπαραγωγική ηλικία πιο αργά από το κανονικό.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι οι κεραίες των κατσαρίδων χρησιμοποιούνται και ως εργαλεία κοινωνικής συναναστροφής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024