Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λιοντάρια θανάτωσε αυτή τη φορά ο Ζωολογικός Κήπος της Κοπεγχάγης

Λιοντάρια θανάτωσε αυτή τη φορά ο Ζωολογικός Κήπος της Κοπεγχάγης

Ο ζωολογικός κήπος της Κοπεγχάγης, ο οποίος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με την θανάτωση μιας καμηλοπάρδαλης τον περασμένο μήνα, θανάτωσε αυτή τη φορά τέσσερα υγιή λιοντάρια τα οποία κρίθηκε ότι δεν ήταν χρήσιμα στη διατήρηση της γενετικής δεξαμενής του είδους.

Ο ζωολογικός κήπος της Κοπεγχάγης, ο οποίος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με την θανάτωση μιας καμηλοπάρδαλης τον περασμένο μήνα, θανάτωσε αυτή τη φορά τέσσερα υγιή λιοντάρια τα οποία κρίθηκε ότι δεν ήταν χρήσιμα στη διατήρηση της γενετικής δεξαμενής του είδους.

Οι υπεύθυνοι του κήπου θανάτωσαν δύο ηλικιωμένα λιοντάρια, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, καθώς και δύο λιονταράκια που «θα σκοτώνονταν ούτως ή άλλως». Ο κήπος είναι τώρα έτοιμος να υποδεχτεί ένα νέο αρσενικό λιοντάρι από την πόλη του Γκίβσκουντ, επίσης στη Δανία.

Στη δραστική αυτή κίνηση οδήγησε το ενδεχόμενο αιμομιξίας μεταξύ των λιονταριών, η οποία θα μείωνε τη γενετική ποικιλότητα της ομάδας και θα αύξανε τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών -κάτι που δυνητικά θα περιόριζε την πιθανότητα διάσωσης ενός απειλούμενου είδους.

Η διαφύλαξη της γενετικής ποικιλότητας ήταν εξάλλου ο λόγος για τον οποίο είχε θανατωθεί -και στη συνέχεια κατασπαραχθεί από λιοντάρια- ο Μάριους η καμηλοπάρδαλη.

Νέο σπίτι για τα ζώα που θανατώθηκαν δεν ήταν δυνατό να βρεθεί, δηλώνει τώρα ο Ζωολογικός Κήπος.

«Η αλλαγή έπρεπε να γίνει τώρα επειδή ο Ζωολογικός Κήπος της Κοπεγχάγης διαθέτει ήδη δύο νεαρά θηλυκά λιοντάρια από τη γέννα του 2012. Το ιδανικό είναι να κρατήσει αυτά τα θηλυκά ως μέρος της ομάδας και να αναζητήσει έναν κατάλληλο σύντροφο» εξηγεί ο κήπος σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη.

«Αν ο Κήπος δεν είχε προβεί σε αυτή την αλλαγή θα υπήρχε ο κίνδυνος να ζευγαρώσει το ηλικιωμένο αρσενικό με αυτά τα θηλυκά -τα ίδια του τα παιδιά- και να οδηγήσει σε επιμειξία.

Όσον αφορά το ηλικιωμένο θηλυκό που θανατώθηκε, ο κήπος δηλώνει ότι ήταν υπερβολικά μεγάλο για να ξαναγεννήσει και να μεγαλώσει τα μικρά του χωρίς επιπλοκές. Όσον αφορά τα δύο λιονταράκια που θανατώθηκαν, υποστηρίζει ότι τα δύο νεαρά ζώα ήταν αδύναμα και θα σκοτώνονταν από το νεόφερτο, ενήλικο αρσενικό.

Η θανάτωση των λιονταριών προκάλεσε ωστόσο νέο κύμα κατακραυγής. Σύμφωνα με το National Geographic, μέχρι την Τετάρτη είχαν εμφανιστεί στο Διαδίκτυο 10.000 άρθρα για το θέμα και πολλοί εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους στο Twitter.

Ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων δήλωσε πάντως ότι ο Ζωολογικός Κήπος της Κοπεγχάγης δεν παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας και είχε δικαίωμα να προβεί στη θανάτωση των ζώων.

Μέχρι την Τετάρτη, όμως, 49.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει αίτημα στο δικτυακό τόπο Care2.org με τίτλο «Πείτε στο Ζωολογικό Κήπο της Κοπεγχάγης να σταματήσει να σκοτώνει υγιή ζώα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024