Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χάνει τη λάμψη του το Bitcoin

Χάνει τη λάμψη του το Bitcoin

Πριν λίγες εβδομάδες, η τιμή του Bitcoin έφτανε αυτή του χρυσού. Σήμερα, το πολύτιμο μέταλλο έχει φτάσει τα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το το Bitcoin διαπραγματεύται κοντά στα 500, έχοντας καταγρέψει πτώση άνω του 50%.

Πριν λίγες εβδομάδες, η τιμή του Bitcoin έφτανε αυτή του χρυσού. Σήμερα, το πολύτιμο μέταλλο έχει φτάσει τα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το το Bitcoin διαπραγματεύται κοντά στα 500, έχοντας καταγρέψει πτώση άνω του 50%.

Παρά το γεγονός ότι το Bitcoin το τελευταίο διάστημα έγινε αποδεκτό από μια σειρά εταιρείες, ανά τον κόσμο, η αξία του κατακρυμνήστηκε, επιβεβαιώνοντας του επικριτές του που κάνουν λόγο για «φούσκα» και εργαλείο για «ξέπλυμα χρήματος».

Το καταλυτικό γεγονός, που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους κατόχους bitcoins ήταν η διακοπή λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών του νομίσματος της ιαπωνικής εταιρείας Mt Gox. Ως αποτέλεσμα, η τιμή του εικονικού νομίσματος Bitcoin σημείωσε υποχώρηση μεγαλύτερη του 20% μέσα σε μια μέρα.

Η πλατφόρμα κατέθεσε επίσημα αίτηση χρεοκοπίας στις ιαπωνικές αρχές, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες χάκερ κατάφεραν να υπεξαιρέσουν από τα αρχεία του 750.000 bitcoin, ποσό που υπολογίζεται σε πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια.

Ήδη από την Τρίτη, όσοι επισκέπτονται τη σελίδα της Mt. Gox δεν βλέπουν τίποτα άλλο από μια λευκή σελίδα, ενώ τα προβλήματα ξεκίνησαν ήδη από τις 7 Φεβρουαρίου, όταν και για κάποιο διάστημα πάγωσαν κάθε είδους αναλήψεις από τους λογαριασμούς της.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τα προβλήματα της πλατφόρμας διαπραγμάτευσης Mt. Gox. Όπως δήλωσε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα λάβει μέτρα αν είναι απαραίτητο όταν θα έχει κάνει εκτίμηση της κατάστασης και θα προχωρήσει σε ρύθμιση της αγοράς.

Η περίπτωση του Mt.Gox είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εταιρείας που βασίστηκε στην τεχνολογική γνώση των ιδρυτών της, δεν είχε όμως την απαραίτητη τεχνογνωσία σχετικά με τον κόσμο των αγορών. Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του Mt. Gox ανεπισήμως αποδίδει τα προβλήματά της σε αυτές τις επιθέσεις χάκερς, στην πραγματικότητα φαίνεται ότι τα προβλήματα οφείλονται σε διοικητικά λάθη, αλλά και σε μεγάλη έλλειψη ρευστότητας, μετά από την κατάσχεση το 2013 από ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πάντως, αυτή τη στιγμή η τιμή του Bitcoin σε άλλα μεγάλα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων κινείται κοντά στα 570 δολάρια ΗΠΑ, ενώ στο Mt. Gox μέχρι τη Δευτέρα είχε πέσει στα 200 δολάρια. Η τιμή αυτή είναι τουλάχιστον κατά 50% χαμηλότερη από τα υψηλά της ισοτιμίας.

Σημειώνεται πάντως πως ήδη από τις 12 Φεβρουαρίου η Τράπεζα της Ελλάδος είχε επιστήσει την προσοχή των καταναλωτών που συναλλάσσονται στο διαδίκτυο με εικονικά νομίσματα, όπως το Bitcoin.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024