Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γεωθερμικό εργοστάσιο αντλεί ενέργεια από μάγμα

Γεωθερμικό εργοστάσιο αντλεί ενέργεια από μάγμα

Μια ερευνητική γεώτρηση στην Ισλανδία η οποία χτύπησε κατά λάθος έναν ηφαιστειακό θάλαμο μάγματος οδήγησε τελικά στη δημιουργία του πρώτου γεωθερμικού συστήματος που αντλεί ενέργεια από τα λιωμένα πετρώματα του υπεδάφους.

Μια ερευνητική γεώτρηση στην Ισλανδία η οποία χτύπησε κατά λάθος έναν ηφαιστειακό θάλαμο μάγματος οδήγησε τελικά στη δημιουργία του πρώτου γεωθερμικού συστήματος που αντλεί ενέργεια από τα λιωμένα πετρώματα του υπεδάφους.

Τα σημερινά γεωθερμικά εργοστάσια διοχετεύουν νερό σε θερμές ρωγμές μέσα στον στερεό γήινο φλοιό. Ο ατμός που παράγεται στο υπέδαφος ανεβαίνει στην επιφάνεια και τροφοδοτεί γεννήτριες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Το 2009, γεωλόγοι που συμμετέχουν στο Ισλανδικό Πρόγραμμα Βαθιάς Γεώτρησης αναζητούσαν νέα γεωθερμικά πεδία για το εκτεταμένο σύστημα γεωθερμικής ενέργειας στην ηφαιστειογενή Ισλανδία. Το αρχικό τους σχέδιο ήταν να ανοίξουν μια γεώτρηση σε βάθος 4 με 5 χιλιομέτρων κάτω από την καλδέρα του ηφαιστείου Κράφλα στα βόρεια της χώρας. Το γεωτρύπανο όμως έφτασε σε έναν θάλαμο μάγματος μόλις 2,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια.

Ήταν μόλις η δεύτερη φορά στα χρονικά της γεωλογίας που μια γεώτρηση φτάνει σε μάγμα, έπειτα από ένα προηγούμενο περιστατικό στη Χαβάη το 2007.

Οι γεωλόγοι στην Ισλανδία έσπευσαν να αξιοποιήσουν τη σπάνια ευκαιρία: έντυσαν εσωτερικά το φρεάτιο της γεώτρησης με ατσάλινα τοιχώματα στερεωμένα με τσιμέντο, και διοχέτευσαν μέσα στο σωλήνα νερό που μετατράπηκε αμέσως σε υπέρθερμο ατμό.

Με τη θερμοκρασία του μάγματος να υπερβαίνει τους 1.000 βαθμούς Κελσίου, ο ατμός τους 450 βαθμούς και ξεπηδούσε από το φρεάτιο με μεγάλη πίεση, αρκετή για να προσφέρει ενέργεια επτά φορές περισσότερη από ό,τι σε ένα τυπικό γεωθερμικό φρεάτιο. Η ισχύς εκτιμάται στα 36 Megawatt, αρκετή για την ηλεκτροδότηση μιας μικρής πόλης.

Η γεώτρηση δεν συνδέθηκε ποτέ με τη γεωθερμική μονάδα που λειτουργεί στο ηφαίστειο Κράφλα, οι ερευνητές όμως πέρασαν δύο χρόνια πραγματοποιώντας δοκιμές, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο εξοπλισμός άντεξε την υψηλή πίεση του ατμού και τη διάβρωση που προκαλούν τα όξινα ηφαιστειακά αέρια.

Το φρεάτιο της γεώτρησης σφραγίστηκε όταν ο εξοπλισμός στην επιφάνεια παρουσίασε βλάβες, οι ερευνητές όμως πιστεύουν ότι έχουν βρει λύση στο πρόβλημα και σχεδιάζουν νέα γεώτρηση στην ίδια περιοχή.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί αρκετές προσπάθειες προκειμένου να διερευνήσουμε το δυναμικό του μάγματος ως πηγής ενέργειας, αν και στις ΗΠΑ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον εδώ και δύο δεκαετίες» αναφέρει ο Ουίλφρεντ Έλντερς, μέλος της ερευνητικής ομάδας που υπογράφει τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Geothermics.

«Πιστεύω ότι θα ήταν σκόπιμο να ανανεώσουμε αυτό το ενδιαφέρον» επισημαίνει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024