Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Kάψουλα κατά της παχυσαρκίας μετατρέπεται σε γαστρικό μπαλόνι

Kάψουλα κατά της παχυσαρκίας μετατρέπεται σε γαστρικό μπαλόνι

Ένα μπαλόνι που… καταπίνεται σε μορφή κάψουλας φαίνεται να αποτελεί τη νέα υποσχόμενη λύση ενάντια στην παχυσαρκία. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεθόδους τοποθέτησης γαστρικού μπαλονιού, το Obalon, περί ου ο λόγος, δεν απαιτεί επέμβαση. Αντιθέτως στο πλαίσιο μιας 10λεπτης διαδικασίας ο ασθενής καταπίνει μια κάψουλα που έχει μέγεθος όσο εκείνο ενός μεγάλου χαπιού πολυβιταμινών. Μέσα στην κάψουλα υπάρχει «ξεφούσκωτο» το μπαλόνι.

Ένα μπαλόνι που… καταπίνεται σε μορφή κάψουλας φαίνεται να αποτελεί τη νέα υποσχόμενη λύση ενάντια στην παχυσαρκία. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεθόδους τοποθέτησης γαστρικού μπαλονιού, το Obalon, περί ου ο λόγος, δεν απαιτεί επέμβαση.

Σε 10 λεπτά η τοποθέτηση

Αντιθέτως στο πλαίσιο μιας 10λεπτης διαδικασίας ο ασθενής καταπίνει μια κάψουλα που έχει μέγεθος όσο εκείνο ενός μεγάλου χαπιού πολυβιταμινών. Μέσα στην κάψουλα υπάρχει «ξεφούσκωτο» το μπαλόνι.

Η κάψουλα τοποθετείται στην άκρη ενός μικροκαθετήρα ο οποίος και εισέρχεται εντός του οργανισμού του ασθενούς μέσω του στόματος. Μόλις η κάψουλα φθάσει στο στομάχι το μπαλόνι φουσκώνει ώσπου να λάβει το μέγεθος ενός μήλου. Στη συνέχεια η κάψουλα διαλύεται και ο καθετήρας αφαιρείται και πάλι μέσω του στόματος.

Το μπαλόνι «κάθεται» στο επάνω μέρος του στομάχου και χαρίζει στους ασθενείς αίσθημα κορεσμού με την ελπίδα ότι έτσι θα τρώνε λιγότερο και θα χάσουν βάρος.

Τριάντα ημέρες μετά την τοποθέτηση του πρώτου μπαλονιού τοποθετείται ένα δεύτερο ενώ υπάρχει και η δυνατότητα τοποθέτησης τρίτου μπαλονιού μετά από περίπου 60 ημέρες με βάση την απώλεια βάρους που έχει επιτευχθεί μέχρι τότε.

To γαστρικό μπαλόνι είναι κλεισμένο μέσα σε μια κάψουλα και μετά την είσοδό του στο στομάχι… φουσκώνει με στόχο να… ξεφουσκώσει το σώμα του ασθενούς (Πηγή: Obalon)

Αφαίρεση χωρίς γενική αναισθησία

Στο τέλος του προγράμματος θεραπείας τα μπαλόνια ξεφουσκώνουν και απομακρύνονται από το σώμα με ενδοσκόπηση στο πλαίσιο μιας απλής διαδικασίας που μπορεί να διεξαχθεί και σε ιατρείο. Για να γίνει η απομάκρυνση των μπαλονιών ο ειδικός εισάγει έναν μακρύ, ευλύγιστο σωλήνα μέσω του λαιμού και του οισοφάγου ως το στομάχι χωρίς να απαιτείται γενική αναισθησία.

Το κόστος του Obalon ξεκινά από τα 3.650 ευρώ για θεραπεία με δύο γαστρικά μπαλόνια. Σημειώνεται ότι η κατασκευάστρια αμερικανική εταιρεία του μπαλονιού αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι η θεραπεία δεν έχει λάβει έγκριση της αρμόδιας αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, άρχισε να διατίθεται από ιδιωτικές κλινικές της Βρετανίας (όχι όμως και από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας).

Η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση είναι πιο βραχυπρόθεσμη σε σύγκριση με άλλες αντίστοιχες και συνιστάται σε άτομα των οποίων ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι 27 και άνω.

Τι έδειξαν οι κλινικές δοκιμές

Κλινικές δοκιμές στη Βρετανία και στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που «φορούν» το μπαλόνι χάνουν 7,7 κιλά σε 12 εβδομάδες κατά μέσο όρο. Από τις δοκιμές προέκυψε επίσης ότι ποσοστό της τάξεως του 7% των συμμετεχόντων εμφάνισε ορισμένες παρενέργειες όπως έμετο, κράμπες και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι οποίες όμως υποχώρησαν μέσα στις πρώτες ημέρες από την τοποθέτηση του μπαλονιού.

Όπως ανέφερε η Σάλι Νόρτον, ειδικός στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους για την απώλεια βάρους σε ιδιωτική κλινική του δικτύου Spire στο Μπρίστολ «παρακολουθώ την πορεία του Obalon τα τελευταία χρόνια και ενθουσιάστηκα με την προοπτική που χαρίζει σε ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για κανονική επέμβαση απώλειας βάρους αλλά πασχίζουν να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν την υγεία τους. Η μέθοδος έχει ελάχιστες παρενέργειες, είναι εύκολη και καλά ανεκτή. Προσφέρει μια αρχική ώθηση σε ό,τι αφορά την απώλεια βάρους αλλά βοηθά επίσης το άτομο να αλλάξει διατροφικές συνήθειες – γεγονός πολύ σημαντικό σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους».

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024