Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μηχανοκίνητο όπλο λέιζερ εξουδετερώνει drone και βλήματα όλμου

Μηχανοκίνητο όπλο λέιζερ εξουδετερώνει drone και βλήματα όλμου

Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμή ενός όπλου λέιζερ που εγκαθιστάται στην κορυφή οχημάτων και εξουδετερώνει βλήματα όλμου και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το λέιζερ της Boeing, τοποθετημένο μέσα σε έναν πυργίσκο που μπορεί να περιστρέφεται κατά 360 μοίρες, κατέρριψε «αρκετά» drone και 90 βλήματα των 60 χιλιοστών.

Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμή ενός όπλου λέιζερ που εγκαθιστάται στην κορυφή οχημάτων και εξουδετερώνει βλήματα όλμου και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το λέιζερ, τοποθετημένο μέσα σε έναν πυργίσκο που μπορεί να περιστρέφεται κατά 360 μοίρες, κατέρριψε «αρκετά» drone και 90 βλήματα όλμου των 60 χιλιοστών, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του στρατού και της Boeing, κύριου εργολάβου του προγράμματος.

Το πειραματικό όπλο, με την ονομασία HEL MD (Επίδειξη Κινητού Λέιζερ Υψηλής Ενέργειας) δεν αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα πριν από το 2022, εφόσον βέβαια ο στρατός αποφασίσει να το αγοράσει από τη Boeing, κύ

Το λέιζερ που δοκιμάστηκε στο πεδίο βολής του Ουάιτ Σαντς στο Νιού Μέξικο έχει ισχύ 10 kilowatt, η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί μελλοντικά στα 100 kilowatt. «Αν κανείς έβαλε εναντίον ενός στόχου από την ίδια απόσταση, ένα λέιζερ των 100 kW θα τον κατέστρεφε 10 φορές ταχύτερα από ό,τι ένα λέιζερ των 10 kW» εξήγησε ο Τέρι Μπόιερ, μάνατζερ του προγράμματος στη Βoeing.

Λίγα είναι γνωστά για τις τεχνικές παραμέτρους του ΗEL MD, εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν ωστόσο ότι το όπλο χρησιμοποιεί ραντάρ για να εντοπίσει τον εισερχόμενο στόχο, ενώ οι τρεις με πέντε δέσμες λέιζερ του συστήματος εστιάζονται με ένα περιστρεφόμενο κάτοπτρο.

Τα τελευταία χρόνια το αμερικανικό Πεντάγωνο πειραματίζεται με μια μεγάλη γκάμα όπλων «κατευθυνόμενης ενέργειας», όπως το λέιζερ που θα εγκατασταθεί σε πολεμικό πλοίο το 2014, το λέιζερ αέρος-αέρος, το λέιζερ ελεύθερων ηλεκτρονίων, καθώς και το περιβόητο αερομεταφερόμενο λέιζερ, ένα σύστημα που καταλάμβανε ένα ολόκληρο Boeing-747, αλλά τελικά εγκαταλείφθηκε λόγω τεχνικών δυσκολιών.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024