Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναγνώριση των χιμπατζήδων ως νομικών προσώπων ζητά οργάνωση στις ΗΠΑ

Αναγνώριση των χιμπατζήδων ως νομικών προσώπων ζητά οργάνωση στις ΗΠΑ

Οργάνωση για την προστασία των ζώων, την οποία ίδρυσαν δεκάδες νομικοί και επιστήμονες, καταθέτει αγωγές στη Νέα Υόρκη με τις οποίες ζητά να αναγνωριστούν ως νομικά πρόσωπα οι χιμπατζήδες που ζουν σήμερα «ως σκλάβοι» σε εργαστήρια και ιδιωτικούς χώρους.

Οργάνωση για την προστασία των ζώων, την οποία ίδρυσαν δεκάδες νομικοί και επιστήμονες, καταθέτει αγωγές στη Νέα Υόρκη με τις οποίες ζητά να αναγνωριστούν ως νομικά πρόσωπα οι χιμπατζήδες που ζουν σήμερα «ως σκλάβοι» σε εργαστήρια και ιδιωτικούς χώρους.

Η οργάνωση Nonhuman Rights Project (ΝhRP, «Πρόγραμμα Μη Ανθρώπινων Δικαιωμάτων») υποστηρίζει ότι τα ζώα με ανώτερες νοητικές ικανότητες, τα οποία αποδεδειγμένα διαθέτουν αυτοσυνείδηση, πρέπει να καλύπτονται από το δικαίωμα στη σωματική ελευθερία που ισχύει για τον άνθρωπο.

«Γορίλες, ουραγκοτάγκοι, ελέφαντες, φάλαινες, δελφίνια -θα ήμασταν πρόθυμοι να καταθέσουμε αγωγές στο όνομα οποιουδήποτε ζώου διαθέτει τέτοιες γνωσιακές ικανότητες» λέει ο δικηγόρος Στίβεν Ουάις, ιδρυτής της NhRP.

Οι νομικοί της οργάνωσης επεξεργάζονταν από το 2007 τη βέλτιστη στρατηγική για την απελευθέρωση των αιχμάλωτων χιμπατζήδων με δικαστική παρέμβαση, και αποφάσισαν τελικά να καταθέσουν ξεχωριστές αγωγές για λογαριασμό καθενός από τους χιμπατζήδες που ζουν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η πρώτη από τις τρεις αγωγές που ετοίμασαν κατατέθηκε τη Δευτέρα και αφορά τον Τόμι, έναν χιμπατζή «που κρατείται αιχμάλωτος στο κλουβί σε ένα παλιό χώρο στάθμευσης για τροχόσπιτα». Η δεύτερη θα αφορά τον Κίκο, έναν κωφό χιμπατζή που ζει σε ιδιωτικό χώρο, ενώ η τρίτη δύο χιμπατζήδες που χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα. Η NhRP ζητά τη μεταφορά των ζώων αυτών σε κατάλληλο χώρο όπου ζουν και άλλοι εκπρόσωποι του είδους τους.

Ενδεχόμενη νίκη της οργάνωσης θα μπορούσε να αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο για μελλοντικές υποθέσεις που αφορούν ζώα σε αιχμαλωσία. Ενδεχόμενη ήττα, όμως, θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στο κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων.

Αντίπαλοι της NhRP στα εργαστήρια θα είναι μεταξύ άλλων η αμερικανική Εθνική Ένωση για τη Βιοϊατρική Έρευνα και επιστήμονες που πειραματίζονται σε χιμπατζήδες.

Η συζήτηση για την ηθική διάσταση της χρήσης χιμπατζήδων και άλλων πρωτευόντων θηλαστικών στην έρευνα συνεχίζεται εδώ και καιρό, αναζωπυρώνεται όμως από πρόσφατα γενετικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι ο άνθρωπος και ο στενότερος συγγενής του είναι μοιάζουν γενετικά κατά τουλάχιστον 95%. Επιπλέον, συμπεριφορικές μελέτες δείχνουν ότι ο συναισθηματικός κόσμος, η κοινωνική ζωή και η ευφυΐα του χιμπατζή δεν απέχουν από τον άνθρωπο όσο πιστεύαμε.

Στις αρχές του έτους, τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), ένας από τους μεγαλύτερους δημόσιους οργανισμούς έρευνας στις ΗΠΑ, αποφάσισαν να διακόψουν σταδιακά τη χρηματοδότηση επεμβατικών πειραμάτων στους χιμπατζήδες και να συνταξιοδοτήσουν σχεδόν όλους τους χιμπατζήδες που διατηρούσαν μέχρι σήμερα σε ερευνητικές εγκαταστάσεις.

Στα μέσα Νοεμβρίου, η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε κονδύλι έως και 12 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο για τη συνταξιοδότηση δεκάδων χιμπατζήδων σε κατάλληλο κέντρο.

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Ζωής πρότεινε πρόσφατα την αναγνώριση των χιμπατζήδων που ζουν σε αιχμαλωσία ως απειλούμενου είδους, κάτι που θα περιόριζε τη συμμετοχή τους σε πειράματα που δεν αποσκοπούν στη διατήρηση του είδους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024