Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυστηρά μέτρα κατά του καπνίσματος ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο

Αυστηρά μέτρα κατά του καπνίσματος ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν θα ελέγχονται ως φαρμακευτικά προϊόντα εφόσον ο κατασκευαστής δεν τα διαφημίζει ως μέθοδο για τη διακοπή του καπνίσματος, προβλέπει η πρόταση για τη νέα αντικαπνιστική νομοθεσία που ενέκρινε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έγκριση της πρότασης αποτελεί ουσιαστικά νίκη της καπνοβιομηχανίας, καθώς τα μέτρα είναι λιγότερο αυστηρά από αυτά που ζητούσαν η Κομισιόν και οι χώρες-μέλη.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν θα ελέγχονται ως φαρμακευτικά προϊόντα εφόσον ο κατασκευαστής δεν τα διαφημίζει ως μέθοδο για τη διακοπή του καπνίσματος, προβλέπει η πρόταση για τη νέα αντικαπνιστική νομοθεσία που ενέκρινε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η έγκριση της πρότασης αποτελεί ουσιαστικά νίκη της καπνοβιομηχανίας, καθώς τα μέτρα είναι λιγότερο αυστηρά από αυτά που ζητούσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες-μέλη.

Το Reuters επικαλείται δηλώσεις Ιρλανδού αξιωματούχου, ο οποίος προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για έντονες πιέσεις από τη Philip Morris και άλλες εταιρείες. «Το επίπεδο των πιέσεων ξεπερνά οποιαδήποτε άλλη πρόταση που έχει κατατεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο τα τελευταία χρόνια» είπε ο αξιωματούχος χωρίς να κατονομάζεται.

Η πρόταση που εγκρίθηκε στη Στρασβούργο, η οποία θα πρέπει τώρα να εξεταστεί εκ νέου από την Κομισιόν και τις χώρες-μέλη, προβλέπει ότι:

  • Οι συσκευασίες με λιγότερο από 20 τσιγάρα θα απαγορευτούν.
  • Οι προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις του καπνίσματος θα πρέπει να καταλαμβάνουν το 65% της εμπρόσθιας και οπίσθιας επιφάνειας των πακέτων, αντί για 75% όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα προειδοποιητικά μηνύματα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της μπροστινής επιφάνειας του πακέτου και το 40% της οπίσθιας.
  • Ακόμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να απαγορεύσει τα τσιγάρα slim και ανέβαλε για το 2021 την απαγόρευση των τσιγάρων μενθόλης, τα οποία πιστεύεται ότι προσελκύουν τους νέους στο κάπνισμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να διέπονται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά δεν πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με αυτούς των φαρμακευτικών προϊόντων, εκτός εάν παρουσιάζονται ώς έχοντα θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες».

Με άλλα λόγια, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα υποβάλλονται σε ελέγχους και κλινικές δοκιμές μόνο εάν ο κατασκευαστής τα διαφημίζει ως προϊόντα για τη διακοπή του καπνίσματος.

«Τα προϊόντα εκείνα τα οποία δεν έχουν τέτοιες ιδιότητες δεν θα πρέπει να περιέχουν πάνω από 30mg/l νικοτίνης, θα πρέπει να φέρουν προειδοποιητικά μηνύματα για την υγεία και δεν θα πρέπει να πωλούνται σε άτομα κάτω των 18 ετών» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς θα πρέπει να προμηθεύουν τις αρμόδιες αρχές με μια λίστα όπου θα αναγράφονται τα συστατικά που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

»Τέλος, το προϊόν θα υπόκειται στους ίδιους διαφημιστικούς περιορισμούς με τα προϊόντα καπνού.

Έπειτα από το νέο γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο, την Επιτροπή και τις χώρες-μέλη, η τελική Οδηγία για τα Προϊόντα Καπνού προγραμματίζεται να έχει εγκριθεί έως το Μάιο του 2014.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024