Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καλαμάρι 9 μέτρων ξεβράστηκε σε ακτή της Ισπανίας

Καλαμάρι 9 μέτρων ξεβράστηκε σε ακτή της Ισπανίας

Μοιάζει περισσότερο με πλάσμα της μυθολογίας παρά με πραγματικό ζώο: ένα γιγάντιο καλαμάρι μήκους εννέα μέτρων και βάρους 180 κιλών έκανε τους περαστικούς να σαστίσουν όταν το βρήκαν νεκρό στις ακτές της Ισπανίας στον Ατλαντικό. Το γιγάντιο καλαμάρι του γένους Architeuthis, ένα από τα πιο αινιγματικά πλάσματα της αβύσσου, βιντεοσκοπήθηκε για πρώτη φορά ζωντανό το 2006. Εικόνες και βίντεο.

Μοιάζει περισσότερο με πλάσμα της μυθολογίας παρά με πραγματικό ζώο: ένα γιγάντιο καλαμάρι μήκους εννέα μέτρων και βάρους 180 κιλών έκανε τους περαστικούς να σαστίσουν όταν το βρήκαν νεκρό στις ακτές της Ισπανίας στον Ατλαντικό.

Το γιγάντιο καλαμάρι του γένους Architeuthis, ένα από τα πιο αινιγματικά πλάσματα της αβύσσου, βιντεοσκοπήθηκε για πρώτη φορά ζωντανό το 2006, ενώ τον φετινό Ιανουάριο παρουσιάστηκε ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό βίντεο που δείχνει το γίγαντα στο φυσικό του περιβάλλον, 600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Κανείς δεν γνωρίζει αν το γένος Architeuthis χωρίζεται σε πολλά είδη ή όχι, ωστόσο οι βιολόγοι εκτιμούν ότι αυτά τα μαλάκια της αβύσσου φτάνουν σε μήκος τα 13 μέτρα μέχρι τις άκρες των πλοκαμιών.



Το εντυπωσιακό βίντεο ενός γιγάντιου καλαμαριού που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο από Ιάπωνες ερευνητές

Δείτε ακόμα: Τεράστιο καλαμάρι ανάβει φλας καθώς επιτίθεται

Το καλαμάρι που ξεβράστηκε την Τρίτη στην παραλία Λα Αρένα της Καντάμπρια έχει ήδη μεταφερθεί στο Ναυτικό Μουσείο της Καντάμπρια, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του El Diario Montanes.

Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα κάνουν εντύπωση τα τεράστια μάτια του πλάσματος, χάρη στα οποία βλέπει τη λεία του στο σκοτάδι της αβύσσου.

El Diario Montanes

Τα γιγάντια καλαμάρια ήταν κάποτε σχεδόν μυθικά πλάσματα, αφού για αιώνες κανείς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τις σποραδικές αναφορές ναυτικών.

Tα καλαμάρια Arciteuthis είναι πάντως πιθανώς μικρότερα από το «κολοσσιαίο καλαμάρι» Mesonychoteuthis hamiltoni, με μέγιστο μήκος που εκτιμάται στα 14 μέτρα.

Μέχρι σήμερα κανείς δεν το έχει δει ζωντανό, ωστόσο ένα δείγμα μήκους 10 μέτρων και βάρους 450 κιλών ανασύρθηκε από μεγάλο βάθος έξω από την Ανταρκτική το 2007.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024