Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Την Παρασκευή η κρίσιμη έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα

Την Παρασκευή η κρίσιμη έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα

Κυβερνήσεις, κλιματολόγοι και αρνητές του κλίματος, όλοι περιμένουν τη νέα έκθεση του ΟΗΕ για την παγκόσμια θέρμανση, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου σε συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή στη Στοκχόλμη. Και αυτή τη φορά, όμως, οι εκτιμήσεις φαίνεται ότι θα γίνουν αντικείμενο διαμάχης.

Κυβερνήσεις, κλιματολόγοι και αρνητές του κλίματος, όλοι περιμένουν τη νέα έκθεση του ΟΗΕ για την παγκόσμια θέρμανση, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου σε συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή στη Στοκχόλμη. Και αυτή τη φορά, όμως, οι εκτιμήσεις φαίνεται ότι θα γίνουν αντικείμενο διαμάχης.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση παραθέτει τις επιστημονικές και τεχνικές πλευρές του φαινομένου, επιρρίπτει την ευθύνη στον άνθρωπο και προειδοποιεί ότι η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνεχίζει να αυξάνεται επικίνδυνα.

Σύμφωνα με σχέδιο της Τεχνικής Περίληψης της έκθεσης που περιήλθε στην κατοχή του Reuters και έφερε ημερομηνία 7 Ιουλίου, ορισμένες από τις βασικές εκτιμήσεις είναι:

  • Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη θα ανέβει έως και 4,8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, πολύ πάνω από το τυπικό όριο των 2,0 βαθμών στο οποίο έχει συμφωνήσει η διεθνής κοινότητα.
  • Αν όμως υπάρξει δραστική μείωση στις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου, η άνοδος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να περιοριστεί στους 0,3 βαθμούς.
  • Η έκθεση αναγνωρίζει επίσης ότι ο πλανήτης ενδέχεται να είναι λιγότερο ευαίσθητος στην άνοδο του διοξειδίου του άνθρακα. Ο διπλασιασμός της συγκέντρωσης CO2, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, είναι πιθανό να αντιστοιχεί σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 έως 4,5 βαθμούς Κελσίου, και όχι 2,0 έως 4,5 βαθμούς όπως εκτιμούσε η προηγούμενη έκθεση το 2007.

Η κρίσιμη έκθεση του ΟΗΕ θα είναι ο κύριος οδηγός για τη λήψη μέτρων από τη διεθνή κοινότητα.

Διαμάχη

Η έκθεση αναφέρεται ωστόσο και σε ένα θέμα που σπεύδουν να αξιοποιήσουν ως επιχείρημα οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Οι χιλιάδες επιστήμονες που συνέβαλαν στη σύνταξη του κειμένου παραδέχονται ότι ο ρυθμός ανόδου της θερμοκρασίας μειώθηκε στο μισό το διάστημα 1998-2012 σε σχέση με το μέσο ρυθμό από το 1951 και μετά.

Η μείωση αυτή προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών ΜΜΕ και πολιτικών στις ΗΠΑ και χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα από όσους πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είτε δεν είναι υπαρκτή είτε οφείλεται σε φυσικούς παράγοντες.

Το σχέδιο της νέας έκθεσης φέρεται αποδίδει τη μείωση σε φυσικές διακυμάνσεις του κλίματος, στην αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας και την περιοδική εξασθένιση της ηλιακής δραστηριότητας.

Σύμφωνα όμως με έγγραφα που επικαλείται το Associated Press, αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ουγγαρία ζητούν από την IPCC να προσφέρει μια πιο πλήρη επιστημονική εξήγηση.

«Θα ήταν πρόβλημα το να μην αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, αφού οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής θα έλεγαν «Κοιτάξτε, η IPCC σιωπά για αυτό το θέμα» σχολίασε στο AP o Άλντεν Μάγιερ της αμερικανικής Ένωσης Ανήσυχων Επιστημόνων.

Άλλοι όμως επιστήμονες επισημαίνουν ότι η έκθεση της IPCC εκτιμά τις μακροπρόθεσμες μόνο τάσεις και δεν μπορεί να αναλώνονται σε διακυμάνσεις μικρής διάρκειας.

Ο Γκάβιντ Σμιντ, έγκριτος κλιματολόγος του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών «Γκόνταρντ» της NASA, τονίζει ότι η έκθεση του ΟΗΕ προσφέρει τη γενική εικόνα και δεν μπορεί να ενημερώνεται για επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν πολύ πρόσφατα. «Η έκθεση υποτίθεται ότι εξηγεί αυτά που έχουν αναφέρει οι επιστήμονες και δεν πραγματοποιεί τα δικά της πειράματα. Η ιδέα ότι η IPCC πρέπει να είναι ενημερωμένη για όσα γράφτηκαν την περασμένη εβδομάδα είναι απλά γελοία» είπε στο δίκτυο CBS.

Ο Σμιντ επισημαίνει ότι η IPCC εξέτασε τη βιβλιογραφία μέχρι μια προκαθορισμένη ημερομηνία. Μελέτες που δημοσιεύτηκαν αργότερα δείχνουν πάντως να εξηγούν την πρόσφατη επιβράδυνση στην άνοδο της θερμοκρασίας.

Πρώτον, τα δεδομένα στην έκθεση της IPCC ξεκινούν το 1998, μια ιδιαίτερα θερμή χρονιά. Μπορεί η άνοδος της θερμοκρασίας από το 1998 έως το 2013 να ήταν μικρή, αν όμως κανείς εξετάσει την τάση για ένα μεγαλύτερο διάστημα, όπως από το 1970 έως σήμερα, η θερμοκρασία είναι σαφές ότι ανεβαίνει με έναν σχεδόν σταθερό ρυθμό.

Δεύτερον, το εν λόγω διάστημα εκδηλώθηκε το φαινόμενο Ελ Νίνιο και το αντίθετο φαινόμενο Λα Νίνια, τα οποία επηρεάζουν παροδικά τις θερμοκρασίες.

Ο Σμιντ, επίσης, επικαλείται πρόσφατες μελέτες της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας και του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών μελετών, οι οποίες δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών βρίσκονται στο κόκκινο.

Δεδομένου ότι οι ωκεανοί απορροφούν θερμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εκτιμάται ότι θα παρατείνουν τη θέρμανση για αιώνες, οι μελέτες αυτές καθιστούν σαφές ότι η κλιματική αλλαγή συνεχίζεται ακάθεκτη.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τα γαριδάκια στα 2 δισ. ευρώ - Η πορεία του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

Ο ιδρυτής της Chipita και επικεφαλής της Bespoke μιλά στην πρωτοβουλία Innovative Greeks Talks του ΣΕΒ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024