Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύματα σε ύψος ουρανοξύστη καταγράφηκαν στο βυθό του Ειρηνικού

Κύματα σε ύψος ουρανοξύστη καταγράφηκαν στο βυθό του Ειρηνικού

Σχεδόν πέντε χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού έξω από τα νησιά της Σαμόα, αόρατοι υδάτινοι σχηματισμοί υψώνεται σε ύψος 240 μέτρων πάνω από το βυθό. Είναι γιγάντια υποβρύχια κύματα, των οποίων  ανακάλυψη δείχνει να λύνει ένα μυστήριο της ωκεάνιας κυκλοφορίας και δίνει νέα στοιχεία για τη λειτουργία του παγκόσμιου κλίματος.

Σχεδόν πέντε χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού έξω από τα νησιά της Σαμόα, αόρατοι υδάτινοι σχηματισμοί υψώνεται σε ύψος 240 μέτρων πάνω από το βυθό. Είναι γιγάντια υποβρύχια κύματα, των οποίων ανακάλυψη δείχνει να λύνει ένα μυστήριο της ωκεάνιας κυκλοφορίας και δίνει νέα στοιχεία για τη λειτουργία του παγκόσμιου κλίματος.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι κατέγραψαν τέτοια υποβρύχια κύματα στο Πέρασμα της Σαμόα, μιας στενωπού στο Νότιο Ειρηνικό από την οποία περνά νερό που ρέει από την Ανταρκτική.

Λόγω της υψηλότερης πυκνότητάς του, το ψυχρό της Ανταρκτικής παραμένει κοντά στο βυθό και σχηματίζει ένα αόρατο ποτάμι, το οποίο τελικά φτάνει στο τεράστιο χαντάκι του περάσματος.

Τα γιγάντια κύματα σχηματίζονται στο σημείο όπου το ψυχρό, βαθύ ρεύμα συναντά το άνοιγμα του περάσματος και ταράζεται, αναφέρουν οι ερευνητές στο Geophysical Research Letters.

«Ολόκληρη η ροή του Νότιου Ειρηνικού μπλοκάρεται από αυτό το γιγάντιό, υποβρύχιο αυλάκι» αναφέρει ο Μάθιου Άλφορντ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης. «Η ποσότητα του νερού που παλεύει να κινηθεί βόρεια μέσα από αυτό το κενό είναι αστρονομική -6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο, όσο περίπου 35 Αμαζόνιοι» επισημαίνει.

Ο Άλφροντ ήταν επικεφαλής μιας ερευνητικής αποστολής στην περιοχή το 2012. Βυθίζοντας όργανα μέτρησης μέχρι τον πυθμένα, οι ερευνητές κατέγραψαν τα κύματα και κατάφεραν να διαπιστώσουν ότι οι κορυφές των κυμάτων σπάνε και αναμειγνύουν μεγάλες ποσότητες νερού.

«Η ανάμειξη αυτή βοηθά στο να εξηγηθεί γιατί το ψυχρό, πυκνό νερό [που ρέει από τους πόλους] δεν λιμνάζει μόνιμα στο βυθό, αλλά αντίθετα ανεβαίνει και αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου κυλιόμενου ιμάντα που μεταφέρει νερό» αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

Επισημαίνουν ότι το Πέρασμα της Σαμόα βοηθά στην ανάμειξη τεράστιων ποσοτήτων νερού, ωστόσο παρόμοια κύματα πρέπει να επιτελούν την ίδια λειτουργία και σε άλλες περιοχές.

Η καταγραφή αυτών των μηχανισμών θα βελτίωνε μεταξύ άλλων τα υπολογιστικά μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος, τα οποία λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο πόσο έντονες είναι οι αναταράξεις των ωκεανών αλλά και πού συμβαίνουν αυτές οι αναταράξεις.

Νέα στοιχεία για τα γιγάντια κύματα στο Πέρασμα της Σαμόα αναμένονται τον Ιανουάριο, οπότε οι ερευνητές θα επιστρέψουν για να συλλέξουν τα όργανα μέτρησης που είχαν αφήσει στην άβυσσο για μακροπρόθεσμες μετρήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024