Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρισδιάστατη εκτύπωση τώρα και με υγρό μέταλλο

Τρισδιάστατη εκτύπωση τώρα και με υγρό μέταλλο

Μια νέα τεχνική «τρισδιάστατης εκτύπωσης» επιτρέπει τη δημιουργία κατασκευών που στέκονται όρθιες αν και αποτελούνται από ένα υγρό κράμα εξωτικών μετάλλων. Η τεχνική θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε ηλεκτρονικές συσκευές που λυγίζουν και τεντώνονται.

Μια νέα τεχνική «τρισδιάστατης εκτύπωσης» επιτρέπει τη δημιουργία κατασκευών που στέκονται όρθιες αν και αποτελούνται από ένα υγρό κράμα εξωτικών μετάλλων. Η τεχνική θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε ηλεκτρονικές συσκευές που λυγίζουν και τεντώνονται.

«Είναι δύσκολο να δημιουργήσει κανείς δομές από υγρά, δεδομένου ότι τα υγρά έχουν την τάση να σχηματίζουν σφαιρίδια» εξηγεί ο Μάικλ Ντίκεϊ, επίκουρος καθηγητής Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

«Διαπιστώσαμε όμως ότι ένα υγρό μεταλλικό κράμα από γάλλιο και ίνδιο αντιδρά με το οξυγόνο του αέρα και σχηματίζει μια «φλούδα», η οποία επιτρέπει στις υγρές μεταλλικές κατασκευές να διατηρούν το σχήμα τους» συνεχίζει.

Αυτό σημαίνει ότι οι τρισδιάστατες κατασκευές περιέχουν υγρό που συγκρατείται στη θέση του χάρη σε μια εξωτερική κρούστα οξειδωμένου μετάλλου. Το γάλλιο και το ίνδιο, εξωτικά χημικά στοιχεία που ανήκουν στις λεγόμενες σπάνιες γαίες, έχουν ιδιαίτερα χαμηλό σημείο τήξης, και το συγκεκριμένο κράμα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη παραμένει υγρό σε θερμοκρασία δωματίου.

H ομάδα του Ντίκεϊ ανέπτυξε διάφορες τεχνικές για τη δημιουργία τέτοιων δομών. Η πρώτη από αυτές αφορά έναν 3D εκτυπωτή που χρησιμοποιεί μια σύριγγα για να τοποθετεί σταγόνες του υγρού κράματος τη μία πάνω στην άλλη. Οι σταγόνες συγκρατούνται σε ένα είδος στοίβας χωρίς όμως να συνενώνονται και να χάνουν το αρχικό σχήμα. «Είναι περίπου σαν σωρός από πορτοκάλια στο σουπερμάρκετ» λένε οι ερευνητές.

Μια άλλη μέθοδος είναι η διοχέτευση του υγρού κράματος μέσα σε ένα καλούπι από πολυμερές, το οποίο στη συνέχεια διαλύεται με χημική κατεργασία και αφήνει πίσω του την τελική δομή.

Όμως το σημαντικότερο ίσως κατόρθωμα της ερευνητικής ομάδας ήταν η δημιουργία υγρών μεταλλικών συρμάτων.

Τέτοια σύρματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως καλώδια σε ελαστικές ηλεκτρονικές συσκευές: «Οι τελικές δομές είναι μαλακές, και αν για παράδειγμα τις ενσωματώσει κανείς μέσα σε λάστιχο, μπορεί να δημιουργήσει κατασκευές που παραμορφώνονται και τεντώνονται» σχολιάζει ο Δρ Ντίκεϊ.

Η έρευνά του δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Advanced Materials.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024