Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο «παπαγαλόσαυρος» πρώτα μπουσουλούσε και μετά περπατούσε

Ο «παπαγαλόσαυρος» πρώτα μπουσουλούσε και μετά περπατούσε

Ποιο είναι το ζώο που μπουσουλάει μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών και μετά περπατάει όρθιο; Όχι, δεν είναι ο άνθρωπος. Είναι ο ψιτακκόσαυρος (ψιττακός σημαίνει παπαγάλος) ένας σχετικά μικρός δεινόσαυρος που ζούσε στην Ασία πριν από 130 με 100 εκατομμύρια χρόνια.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ορισμένα είδη δεινοσαύρων αναπτύσσονταν με τρόπο ανάλογο με τον άνθρωπο: ως μωρά κινούνταν στα τέσσερα πόδια, δηλαδή… μπουσουλούσαν πριν τελικά καταφέρουν να σταθούν στα δύο τους πόδια.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων μελέτησε και συνέκρινε τα οστά ψιττακόσαυρων διαφόρων ηλικιών, μωρών, παιδιών και ενήλικων. Οι ψιττακόσαυροι (ψιττακός σημαίνει παπαγάλος) ήταν ένα μικρό φυτοφάγο είδος δεινοσαύρων που ζούσε πριν από 130-100 εκατομμύρια έτη σε περιοχές της Ανατολικής Ασίας. Οι ψιττακόσαυροι έφταναν σε μήκος τα δύο μέτρα, σε ύψος το ένα μέτρο και ζύγιζαν περίπου 20 κιλά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ψιττακόσαυροι γεννιούνταν με μακριά άνω άκρα και κοντά πόδια και εκτιμούν ότι τα «χέρια» του μεγάλωναν συνεχώς τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του. Αυτό το ανατομικό χαρακτηριστικό κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια της βρεφικής τους ηλικίας και μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών οι ψιττακόσαυροι μπουσουλούσαν.

Τότε, στην ηλικία των τεσσάρων ετών, ο ανατομικός μηχανισμός των ψιττακόσαυρων αντιστρεφόταν με την ανάπτυξη των άνω άκρων να αρχίζει να μειώνεται σταδιακά και την ανάπτυξη των ποδιών να γίνεται ταχύτερη.

Σύντομα τα πόδια του ψιττακόσαυρου αποκτούσαν διπλάσιο μέγεθος από τα άνω άκρα του επιτρέποντας του τελικά να σηκωθεί όρθιος.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024